VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Garmin och Bluechart svårslaget kort i sommar

Garmin samarbetar med Hydrographica om naturhamnar i digitala sjökorten Bluechart g2 och g2 Vision


Bengt Utterström 2011-02-08

I viken i sjökortsbildens mitt ser vi symbolen (grön romb med ett \
Bild:Från Garmin
I viken i sjökortsbildens mitt ser vi symbolen (grön romb med ett "S") som visar att här finns textinformation om naturhamnen. Lägg markören över symbolen.

Garmin och Hydrographica har tecknat avtal om att Hydrographica förser Garmin med textinformation om naturhamnar. Naturhamnsbeskrivningarna kommer att finnas med i Bluechart g2 och g2 Vision. Lägg till detta att Bluechart dessutom har Sjöfartsverkets S57-sjökort som kartografi. Garmin sitter med en stark digital korthand i sommar.

Det är totalt 470 naturhamnar från Arholma på ostkusten till Strömstad på västkusten som förses med en förklarande text om hur naturhamnen ser ut, hur den säkrast anlöps, vilka vindar den är skyddad för, om svajankring är lämplig etcetera.
Textunderlagen kommer från Hydrographica som är kända för sina detaljerade sjökort och hamnbeskrivningar. Den information som kommer att finnas i Bluechart ska inte förväxlas med de populära hamnguidesböckerna som Norstedts ger ut. Garmins Bluechart innehåller med andra ord inte de bilder över naturhamnar som finns i böckerna Arholma - Landsort med Gotland, Landsort - Skanör (med Vättern, Göta Kanal och Bornholm) och västkustboken Skanör - Strömstad. Norstedts hamnguider ger här den mest kompletta information eftersom alla kartbilder över naturhamnarna finns med i dessa böcker. Men det bör ändå framhållas att Garmins Bluechart troligtvis har den mest kompletta samlingen av information om naturhamnar i ett digitalt sjökort sommaren 2011.

När markören är vid romben framträder naturhamnens namn.

När markören är vid romben framträder naturhamnens namn.Så här går det till: På det digitala sjökortet i navigatorn finns en romb om naturhamnen är beskriven. Klicka på den, textinformation om vilka vindar hamnen är utsatt för, var man förtöjer bäst med mera kommer fram.
Man kan söka naturhamn "som närliggande" i förhållande till var jag befinner mig eller på dess namn.

När man klickar på symbolen kommer textinformationen fram. I år kompletteras Bluechart totalt med 470 nya naturhamnar med textinformation från Hydrographica.
När man klickar på symbolen kommer textinformationen fram. I år kompletteras Bluechart totalt med 470 nya naturhamnar med textinformation från Hydrographica.

Om naturhamnen ligger inom ett område där Hydrographica producerat ett sjökort, till exempel Stora Nassa, har vi sedan tidigare Hydrographicas sjökort i Bluechart. Det nya är att vi får en textinformation om naturhamnen. Om naturhamnen ligger inom ett område där Hydrographica inte har producerat något sjökort kommer sjökortsunderlaget från Sjöfartsverkets S57 kort.
Utöver Hydrographicas sjökortsinformation är även uppgifterna från Gästhamnsguiden uppdaterade.
Autoguiden visar vägen
Den som har g2 Vision kort kan låta navigatorn visa vägen till hamnen tack vare funktionen "autoguiden". Navigatorn föreslår då en färdväg till naturhamnen. Den ritar ett spår på bildskärmen som det sedan bara är att följa så länge man inte glömmer sitt sunda förnuft. Den som navigerar med förstånd följer också givetvis med i papperssjökortet.
Uppdatera till 50 % av nypriset
Har du Bluechart g2 och g2 Vision kan dessa uppdateras till en kostnad av 50 % av det rekommenderade cirkapriset. För det får man naturhamnsinformationen och sjökortsunderlag från Sjöfartsverkets S57.

För komplett information om var det är lämpligt att förtöja med mera behövs även denna bok, eller liknande, för den som seglar på västkusten. Motsvarande böcker finns för ost och sydkusten.
Bild:Norstedts
För komplett information om var det är lämpligt att förtöja med mera behövs även denna bok, eller liknande, för den som seglar på västkusten. Motsvarande böcker finns för ost och sydkusten.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut