VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Stor bedrift av två svenskar

Först att ro runt Svalbard


Andrea Kjellkvist 2018-08-10

Bild:Glenn Mattsing

Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing har med sin polarexpedition Row around Svalbard rundat norra Svalbard i en roddbåt. De säger att de inte någon gång sett tillstymmelse till polaris. Nu kan de styra söderut igen. Deras nordligaste position blev 80 grader 31 minuter nord.

// artikeln är uppdaterad i slutet med ny info 22 augusti.//

Förra året startade expeditionen Row around Svalbard i Tromsö och de tog sig över Barents hav till Longyearbyen. Barents hav som anses vara det kallaste och fuktigaste havet i världen, bjöd nästan enbart på motvind, sjösjuka och ett brutet finger. De nordliga vindarna drev ner packisen och stängde till passagen norr om Svalbard så expeditionen fick pausas ett år.

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare varit svårt att ta sig runt ögruppen, men somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2018 ser ut att bli en rekordsommar. Med denna expedition vill de sätta fokus på förändringarna i Arktis, både genom bloggen och med en pedagogisk plattform för svenska skolor.
 
Den 28 juli fortsatte de från Longyearbyen på Svalbard med målet att runda hela Svalbard, inklusive Nordostlandet och besöka Vitön där André-expeditionen fisk ett dramatiskt avslut.

Glenn och Sören skickar bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo via www.rowaroundsvalbard.se. Det är en drygt 300 mil och två månader lång resa från Tromsö runt Svalbard och tillbaka – genom mer eller mindre is.Expeditionen i siffror
START: 19 juli 2017
START fortsättning: 28 juli 2018
LÄNGD: >3 000 kilometers
TID: ca 2 mån

Tillsammans med Naturskyddsföreningen har teamet skapat ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Konceptet ger skolor en plattform för att jobba med de globala målen genom att följa de två äventyrarna ro runt Svalbard, en unik möjlighet för årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med bland annat hållbar utveckling på ett konkret sätt. Plattformen är fri och tillgänglig när som helst, men under augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” ha direktkontakt med äventyrarna via satellit.

Uppdaterad 22 augusti med följande:

Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing har nu nått sitt mål att korsa Barents hav och runda hela Svalbard i sin roddbåt Albedo. Den 20 augusti nådde de sydspetsen av Spetsbergen efter att framgångsrikt tagit sig från Tromsö, över Barents hav, norr om Nordostlandet som brukar vara infruset i polarisen men nu frigörs på somrarna. I år fanns ingen polaris längs norra Svalbard. Deras nordligaste position blev 80 grader 31 minuter nord. 

Glenn och Sören rodde en oceanroddbåt på sju meter som de förde fram genom att växelvis ro två timmar, och vila två timmar. Ombord var de självförsörjande på el och vatten med hjälp av en watermaker. 


www.rowaroundsvalbard.se 


Andrea Kjellkvist


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut