VHF SRC-bok

Marstrand och Gustavsberg
ställer in 2021.
De flytande båtmässorna, Marstrand Boat Show och Allt på sjön i Gustavsberg ställer in 2021. Besökare hälsas välkomna 2022.
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Kan ge fängelsestraff

Falska nödraketer kostar
tid och resurser


Bengt Utterström 2020-12-30

Bild: Mats Ryde Sjöräddningssällskapet

Falska nödraketer som skjuts upp i samband med nyårsafton kostar tid och resurser. Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet går därför ut med en gemensam uppmaning till allmänheten att inte skjuta upp falska nödraketer.

Pressinformation från Sjöfartsverket

Under de senaste åren har Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral sett en positiv trend i att allt färre falska nödraketer skjuts upp, utan att personen bakom befunnit sig i en nödsituation. Nu hoppas man från Sjöfartsverkets sida att trenden håller i sig även under den stundande storhelgen.

- Totalt rör det sig om någonstans mellan 20-40 larm per år där falska nödraketer har varit inblandade på ett eller annat vis. Det är inte bara olagligt utan tar också resurser från vår räddningsverksamhet, resurser som skulle kunna behövas vid riktiga larm, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.


Att skjuta upp nödraketer utan att vara nödställd är ett brott och rubriceras som missbruk av larmanordning, något som kan leda till både dryga böter eller fängelse i upp till sex månader. De falska nödraketerna kan också leda till en rad andra negativa konsekvenser för Sjöräddningssällskapet, en av Sjöfartsverkets samarbetspartners.


- Våra sjöräddare ställer alla upp frivilligt och finns tillgängliga under dygnets alla timmar, året om. Utan falska nödraketer slipper de lämna vänner och familj i onödan på nyår. Med det sagt står vi alltid beredda om något skulle inträffa och är redo att rycka ut när det krävs, säger Niklas Jendeby, kommunikations- och insamlingsledare på Sjöräddningssällskapet.


Tipsa en vän     Skriv ut
DieselPower feb 2021

Comstedt Hydraulik mars 2021

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten