VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Äntligen!

Hydrographicas specialkort i båtsportkortsliknande häfte


Bengt Utterström 2018-02-21


Hydrographicas specialkort i ett häfte med spiralrygg.  Äntligen!, utbrister vi på DagensBåtliv.se när Hydrographica presenterade att deras specialkort nu kommer i ett häfte med spiralrygg. Tidigare har vi bara kunnat köpa specialkorten i papper som lösa blad. Första serien sträcker sig från Huvudskär och norrut. Redan nästa år kommer fler områden.

Hydrographica har i snart 20 års tid producerat specialsjökort över skärgårdsområden och i sjöar på många ställen runt om i Sverige. De nyproducerade sjökorten i skalan 10 000 har blivit otroligt populära och bidragit till att många idag färdas betydligt säkrare i dessa områden. Hydrographicas sjökort finns också i många navigatorer eftersom deras sjökort ingår i Navionics, BlueCharts och C-Maps sjökort.


Hydrographicas kort i häftet liknande Sjöfartsverkets båtsportkort

Häftet med specialkorten täcker området från Huvudskär i söder och upp till södra Runmarö.
Häftet med specialkorten täcker området från Huvudskär i söder och upp till södra Runmarö.

Hydrographica går ifrån lösbladen och har nu samlat första området i ett häfte med spiralrygg. Det är i A3-format, det vill säga, samma format som Sjöfartsverkets båtsportkort.


Förra året tjuvstartade Hydrographica med att ge ut specialsjökorten i häfte över Sörmlandsskärgården, men nu blir det allvar även för de tidigare utgivna lösbladskorten.


Denna säsong täcks området Stockholms södra skärgård från Bodskär/Huvudskär i söder och norrut till södra Runmarö. I öster finns Bullerö med och i väster delar av Nämdö. Det är ett heltäckande område med Bullerö- och Biskopsfjärden samlat i ett 40-tal Hydrographica kort i skala 1:10 000 som överlappar varandra. Tydliga blå pilar i kanten av sjökorten visar nästa sjökortsnummer. På de ställen där de äldre sjökorten inte täcker området har nya mätningar och sjökort tillverkats.


Nya områden sjömätta

Öster om Ornö ligger Marinens övningsområde Stabbo-Bodskär. Ett spännande, men svårnavigerat område, som varit otillåtet att sjömäta. Men äntligen fick Hydrographica sitt efterlängtade tillstånd från Försvarsmakten, berättar Lasse Granath på Hydrographica och fortsätter: ”Det innebär att alla navigatörer som skaffar de nya specialkorten i häfte, Stockholms södra skärgård, kommer att kunna åka på tryggare upptäcktsfärder bland alla fina vikar och krypin som finns där.

Det nya frisläppta området upptar fyra sidor i häftet och där finns förutom Stabbo- och Bodskärsarkipelagerna även Borgen, Gåssten och Hansten som nu blir säkrare att röra sig kring”, avslutar Lasse Granath.


Fler områden

Säsongen 2019 kommer del två med sträckan Möjaskärgården upp till södra Blidö/Yxlan via Husaröleden. För Nassa skärgårdar och andra ytterskärgårdar upp till Arholma får vi vänta till år 2020 och 2021.


Skillnaden mot de förra bladen, som är i A2-format, är att två nya sjökortsblad ersätter ett gammalt. Ett uppslag i häftet motsvarar ett gammalt sjökort i A2-format. Tonade överlappningar gör att gränsen sjökorten emellan vid spiralryggen inte ska vålla något problem.


En sak som inte blev så bra är framsidans bild över området som ett häfte täcker. Det redovisas i svagt tryck i nedre vänstra hörnet, men önskvärt är att det lyfts fram både större och tydligare. Problemet är känt hos Hydrographica och kommer att rättas till.


Vissa tider på året är det fiskeförbud inom några områden. De finns redovisade på översiktsbladet där hela häftets sjökort visas. Där påminns även om vad som gäller för naturskydd och i Naturreservat samt i fågelskyddsområden. Samtliga sjökortsblad är uppdaterade.

 

Specialsjökorten är trycka på vattensäker och starkt Polyart med rejält skyddsomslag. De går att skriva på sjökorten och det går att sudda.


Rekommenderat pris blir cirka 795 kronor. Det ska då jämföras med gamla styckpriset där varje blad kostade 150 kronor per styck. Således blir denna uppsättning sjökort närmare 2 000 kronor billigare än motsvarande äldre lösa blad. På båtmässan Allt för sjön säljs nya specialkorten till mässpriset 625 kronor i Hydrographicas monter.

www.hydrographica.seKommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut