I slutet av artikeln listas kategorier. Där kan du också välja DagensBåtliv.se i webbutförande.

Poly Eco - Blyfri ankarlina med tyngd

Bly i ankarlinor är inte vänligt för miljön. Det har Polyropes of Sweden tagit fasta på och lanserar nu en helt ny ankarlina med tyngd utan inflätat bly. Den nya linan har en inflätad patenterad rostfri kedja och säljs i två olika utföranden.

”Poly Eco” är det gemensamma namnet för Polyropes of Swedens nya ankarlinor. Den ena varianten är avsedd för ankarvinschar och heter ”Poly Eco Winch.” Den andra ”Poly Eco Handy” är tänkt att använda som vanlig ankarlina utan vinsch.

Linan är dubbelflätad med diametern 15 millimeter. I änden sitter ett insytt schackel klart att koppla till ankaret. Tillverkad i 100 % polysester.

Poly Eco Winch

Poly Eco Winch är som namnet antyder tänkt att användas för elektriska ankarspel. Ett problem med flätade linor brukar vara att ankarlinan gärna vill slira på ankarspelsrullen. Tack vare den inflätade rostfria kedjan blir ankarlinan lite knogig.  Knappt märkbart för ögat, men det känns om man drar handen utmed linan.

Denna ojämnhet gör att det biter i ankarvinschen, berättar uppfinnaren och Polyropes VD Benny Nilsson. ”Till en början var jag lite missnöjd med att den inflätade rostfria kättingen påverkade linans form”, berättar Benny och fortsätter: ”Men det visade sig vara en himla fördel, den greppar mycket bättre i ankarvinschen och därmed var det problemet löst.”

Poly Eco Winch är 50 meter lång och levereras i säck. Diametern är 15,5 millimeter. I tampen* sitter ett rostfritt svirvelschackel. Rekommenderat pris är 2 290 kronor.

 

Poly Eco Handy

Poly Eco Handy är namnet på ankarlinan som är tänkt att användas med muskelkraft, det vill säga som på det gamla goda sättet. Säljs i 40 och 50 meters längd. Av dessa har de sista 8 metrarna den patenterade rostfria kedjan. Den delen fästs närmast ankaret för att ge en extra tyngd. Även här finns ett 10 millimeters schackel (galvat) med i tampen*. Diametern är knappt 15 millimeter.

40 meter kostar 995 kronor och 50 meter 1 195 kronor (rekommenderade priser).

Poly Unlimited fond

Poly Unlimited fond är en nystartad saneringsfond vars syfte är att samla in pengar och stödja arbetet med saneringen av blyförgiftade vatten. Av varje såld ankarlina skänks 25 kronor till fonden.

Läs mera här: www.polyropes.se

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

  

*tamp är änden på en lina och ingenting annat.

(0)
DagensBåtliv.se
Ansvarig utgivare: Bengt Utterström
Webmaster: Bengt Utterström
Redaktion: , Text & bild: Bengt Utterström, Lars W Gustavsson, Bengt Utterström & Lars W Gustavsson, Text & bild: Lars W Gustavsson
Gå till webbversion