Skeppsmalen har förmodligen världens enda surströmmingsmuseum, i vart fall det första enligt museets egen text. Jag har fått lära mig att surströmming upptäcktes av en slump. Det ska ha varit när saltet blev för dyrt för fiskarna och att man inte hade råd att använda den mängd salt som behövs för att salta in fisk. Mindre salt gör att fisken börjar jäsa och blir då sur strömming. Vid museet står att detta är felaktigt. Om mindre salt används blir fisken syrad och detta lär ska vara en mycket gammal internationell konst att tillreda fisk på ett högst annorlunda sätt.
Vilket som är sant får vi nog leva i okunskap om. Kanske är båda versionerna sanna. Kommunikationen med andra länder var ju inte så utvecklad för några hundra år sedan jämfört med idag.
Fyren Skags udde
Skags uddes vita fyr med det röda bandet har under årtionden sett pampig ut från vattnet. Den byggdes 1957 och blev då både fyr- och lotsplats. En kombination som var högst ovanlig då. Idag är de vita vindsnurrorna bortom fyren betydligt större och degraderar fyrens stolthet.
Det finns trevliga promenadvägar ut på klipporna både söder och norr om fyren. Vissa av dem är delar av gamla lotsstigar. En lotsstig är en stig som lotsarna promenerade utmed innan eller efter utförd lotsning. De gamla lotsbåtarna roddes ut till väntande fartyg. Eftersom det var ett slitgöra låg lotsbåtarna så nära som möjligt de fartyg som behövde lots. Därav dessa lotsstigar som lotsarna vandrade till och från lotsbåten.
Området kring Skags udde är en gammal lotsplats sedan några hundra år tillbaka. Om detta finns det informativa skrifter att köpa vid restaurangen och museet. Där ligger också kapellet som byggdes på 1800-talet. I dag är Skeppsmalen lotsplats för fartyg som anlöper och lämnar Örnsköldsviks- och Husums hamnar.
Skeppsmalens hamn är definitivt väl värd ett besök. Om djupet oroar dig kan man gå lite längre norrut till Skagshamn och promenera till ”Skeppsmaln”.
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn.