VHF/SRC mars 2023
Renodlad Kustradiostation

Stockholmradio är sålt – Sjöassistans inte längre en del i verksamheten


Text & bild: Bengt Utterström 2020-08-26

Björn Fröberg är operatör för både flyg- och kustradion vid Stoair AB i Nacka Strand, Stockholm.
Björn Fröberg är operatör för både flyg- och kustradion vid Stoair AB i Nacka Strand, Stockholm.

Stockholmradio är sålt. NMSS, Viamares bolag, har sålt Kustradiostationen Stockholmradio. Köpare är Storadio AB som ägs av Sdiptech. Övergången skedde 1 juli. En av hjärtstenarna, Sjöassistans, är inte längre en del av Stockholmradios verksamhet. Viamare har även sålt Sjöassistans.


Kustradiostationen Stockholmradio och VHF har en lång historia i svensk sjöfart. Tillsammans med några andra, numera nedlagda Kustradiostationer, var det handelssjöfartens kontakt med land och andra fartyg.

 

Televerket, sedermera Telia, var ägare av verksamheten fram till 2003. Till mångas stora förvåning presenterades det på båtmässan Allt för sjön att ny ägare var Viamaregruppen. Viamare var ett företag som köpte in sig allt mera i båtbranschen både vad det gäller hamnar, båtbyggerier och hotellverksamhet med mera. Av de stora planerna med de olika uppköpen är det inte mycket kvar idag.

 

Stockholmradio hade även en radioverksamhet för flyg. Den verksamheten köptes loss av bolaget Storadio. Stockholmradio lämnade då lokalerna i Nacka strand och flyttade till Garnisonen på Karlavägen. Kvar i Nacka Strand blev den lönsamma delen med flygradioverksamheten.

 

Stockholmradios verksamhet utvecklades i Viamare med bland annat utbildning i navigation och SRC-certifikat och försäkringsverksamheten Sjöassistans. Sjöassistans verksamhet växte fort och båtägare kunde nu få hjälp om motorn inte startade eller om båten gått på grund utan att det var fara för liv. Stockholmradios verksamhet breddades med andra ord till att bli mer serviceinriktade för oss fritidsbåtsmänniskor.

 

För att få del av servicen krävdes ett abonnemang och under de första åren var man tvungen att betala både för Kustradions tjänsteutbud och Sjöassistans. Det retade många eftersom Sjöräddningssällskapet har en liknande tjänst och det var många som inte ville betala för två försäkringar vars syfte var det samma. Efter några år delades abonnemanget. Ett abonnemang kostar 475 kronor och för det får man del av Stockholmradios tjänsteutbud. Sedan 1 juli är Stockholmradio tillbaka i sina gamla lokaler vid Nacka Strand. Flygradiodelen och Kustradiostationen delar nu lokal och under lågsäsong sköts båda delarna av en och samma operatör.

 

Jens Johansson är VD för flygradiodelen och Kustradiostationen. Jens berättar att det är tuffa tider nu när närmare 87 % av alla flyg står på marken. Det innebär mindre att göra i kontakten med flygplanen. Stockholmradios abonnenter har också minskat under de senaste åren. Mobiltelefon har tagit över det mesta när det gäller kommunikation och informationsinhämtning. ”Vi hjälper dock båtägare med information när de inte har teckning”, berättar Jens. Sedan läser Stockholmradio väderprognoser två gånger per dygn. Om man har abonnemang kan man få väderinformation uppläst på begäran via oss, säger Jens Johansson. En annan tjänst är att Stockholmradio kan ombesörja telefonsamtal från båtar till mobiltelefon när täckning för mobilen inte finns. Det går även att kontakta andra båtar. Om en båt befinner sig till exempel utanför Luleå kan Stockholmradio ombesörja kontakt med en fritidsbåt någon stans utmed svenska kusten via VHF.

 

”I sommar har det varit livlig radiotrafik och det är många nya båtägare som vi haft kontakt med och det är väldigt roligt”, säger Jens.

 

Stockholmradio är idag en så kallad civil Kustradiostation. VHF-radiodelen på masterna runt svenska kusten ägs av Sjöfartsverket. På min fråga till Jens Johansson om vad Stockholmradio kommer att göra framöver är svaret att de jobbar med att se över verksamheten och kommer att presentera nya tjänster framöver. Bland annat så kommer VHF och den digitala tekniken kunna ge oss möjligheter till ett större tjänsteutbud, avslutar Jens Johansson.

 

Läs mera här: www.stockholmradio.se

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut