VHF/SRC mars 2023
Tre hallar, som 7 fotbollsplaner

Allt för sjön har öppnat


Text & bild: Bengt Utterström 2019-02-27

Tja, varför inte ett guldfolierat skrov?
Tja, varför inte ett guldfolierat skrov?

Båtmässan Allt för sjön är större än på länge, skriver projektchef Hanse Thorslund i ett pressmeddelande. Segelbåtarna är tillbaka. Hallberg Rassys HR 57 är den största seriebyggda segelbåten som har visats på Allt för sjön. Rosättra varv som bygger Linjett ställer ut. Det har inte skett sedan 70-talet. Classic Boat Show har en 60 meter lång brygga med ett 20-tal veteranbåtar.

”Det var roligt att få slå upp portarna i fredags”, säger båtmässans projektchef Hanse Thorslund och fortsätter: ”Naturligtvis är vi väldigt glada att kunna visa segelbåtar igen. Den största är Hallberg Rassys 57 fotare, hela 18,44 meter lång. För övrigt är det den största seriebyggda segelbåt som har ställts ut på Allt för sjön genom tiderna. Water Park är nu i egen hall och där har vi tre bassänger. Den längsta är 40 meter och där kan man prova på Wakeboard.”

Av pressinformationen inför mässan framgår att Rosättra Varv visar sin största segelbåt, Linjett 43. Arcona visar modellerna 435 och 380. Najad, som numera ingår i samma ägargrupp som Arcona, ställer ut Najad 395. 


Förstuven på HR 57 rymmer 10 kubik!
Förstuven på HR 57 rymmer 10 kubik!

I Classic Boat Show finns bland andra vackra träbåtar Ivar Kreugers Loris.

 


Vid en smygtitt såg jag guldfärgade ventilkåpor på MANs nya diesel i Dieselpowers monter.
Vid en smygtitt såg jag guldfärgade ventilkåpor på MANs nya diesel i Dieselpowers monter.

Motorbåtarna dominerar som vanligt. Bland motorbåtspremiärer nämns, Iron 647, High Coast 9, Anytec A30, Fairline 43, Nimbus W11, AMT190. Största motorbåten på mässan är Targa 46 från Finland. Årets finska satsning på Allt för sjön är gigantisk med hela 2700 kvm monteryta där 23 välkända varumärken är representerade. Sverige är den finska båtindustrins enskilt största exportmarknad.

Fartfrälsta har tre monsterbåtar att beskåda, varav en, Outerlimit 44 är god för 125 knop! 


Sail forum

Sail forum har ett fullspäckat program med många föredragshållare. Se vidare här *Klicka vidare*

Där finns länkar med mera. Magnus Lindén, känd långseglare som numera bor ombord i sin båt tillsammans med Lucina Dahlberg, har egen monter där ett flertal långseglare delar med sig av sina erfarenheter. Montern är i A-hallen, A 03:05 *Klicka vidare*

Den som tänker besöka Hydrographicas monter får i år vända sig till Erlandsons brygga i C-hallen för att prata specialsjökort och hamnguider. Hydrographica har nämligen ingen egen monter i år. Ett annat företag, som funnit på mässan i 30 år, är Solteknik HB. I år är de inte med och anledningen är att Solteknik och Sjöfartsverket inte kommer överens om ett avtal vilket gör att Solteknik inte kan sälja de digitala rastersjökort till navigatorer som de har kunnat göra tidigare.

Allt för sjön pågår till söndag 10 mars *Klicka vidare*

 


Tipsa en vn Skriv ut