VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Visst finns det segel på mässan

Allt för sjön andas optimism


Text & bild: Bengt Utterström 2017-03-03

Äntligen börjar segelbåtsutställare hitta tillbaka till Allt för sjön. Bojkotten från flera kända fabrikat håller dock i sig. Förhoppningsvis får vi se ännu flera segelbåtar på mässan 2018.
Äntligen börjar segelbåtsutställare hitta tillbaka till Allt för sjön. Bojkotten från flera kända fabrikat håller dock i sig. Förhoppningsvis får vi se ännu flera segelbåtar på mässan 2018.

Båtmässan Allt för sjön i Stockholm smygöppnade i dag fredag för branschfolk. Det är en välfylld båtmässa med över 400 båtar varav 50 visas i Sverige för första gången. Några segelbåtar finns i A-hallen, bland annat en Swanbåt från Nautor i Jacobstad, Finland. Classic Boat visar äldre träbåtar i C-hallen.  Aktiviteter för de yngre finns också, bland annat får de möta kapten svartskägg. Som vanligt hålls också ett antal korta föredrag under helgen och kommande vecka. Mässan pågår till och med söndag den 12 mars.

Mats Eriksson, branschorganisationen Sweboats VD, berättar att 2016 års försäljning är den bästa sedan 2007. Totalt har försäljningen ökat med 23 % under 2016. Enligt statistiken såldes det 18 701 båtar förra året. Flertalet är är små båtar under 5 meters längd. Av de importerade båtarna kommer de flesta från Finland och Kina. Bland mässans 435 utställare finns 15 länder representerade.

Mässans största motorbåt är Nordstar 47. Den största båten på mässan är den numera kända segelbåten More 55 som står vid ingången till A-hallen.

Finska paviljongen är rekordstor i år. Hela 3 500 kvadratmeter är fyllda med finska båtar. Längst ned i A-hallen har Yamaha en jättemonter med finska Buster och Husky. Närmare 40 båtar finns i den montern.

Solcellsdrivna Solliner


Den mest spektakulära båten är Solcellsdrivna katamaranen Solliner från Polen. Den går inte så fort, men framdrivningen är bara el. Räckvidden är 8 till 18 timmar utan laddning beroende på batterival och väder. Batteribanken består av två eller fyra Gel-batterier. Dessa laddas kontinuerligt med solcellerna på taket. Motorvalet är på 2 eller 4 kW. Det är ett spännande koncept, men tillgång till elsladd gör laddningen snabbare.

www.solliner.nu

Aquador 35 Aq


Aquador 35 Aq är ny från det finska företaget. 35 Aq följer trenden med stora fönster i skrovsidorna.

If- båten 50 år


If-båten fyller 50 år i år. Den första If-båten seglades i februari 1967 på västkusten. Området var kring Marstrand bland snöklädda kobbar.Med ombord då var konstruktören Tord Sundén och hans två söner Jörgen och Sture.

Pluggen till skrovet tillverkades av Nötesunds båtvarv och produktionen var i Marieholms bruk i Småland.

Club Swan


Den som inte varit ombord på en Swanbåt från Nautor under de senaste åren blir nog förvånad. Borta är den tjocka massiva teaken och mörka dynorna. Ljus och fräscht är det numera. Den 16,7 meter långa 50-fots segelbåten, med ett djupgåendepå 4,2 meter, andas racer från början till slut. Det är första gången en Swanbåt visas på mässan på över 20 år.

En trend bland den yngre segelbåtsgenerationen är att hyra båt och gärna i Medelhavet. De vill segla fort i stora bekväma båtar. Det märks att det är till den kundgruppen som många av segelbåtsutställarna och charterföretagen vänder sig. Den som letar en klassisk familjeseglare hänvisas till begagnatmarknaden.

De ska ro runt Svalbard


Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing ska i en sju meter lång roddbåt ro runt Svalbard i år. Sträckan är cirka 350 mil och de räknar med att ro runt 7 mil per dygn. De ror växelvis dygnet runt.

Årets sjöräddare 2016


Årets sjöräddare blev från vänster Robert Selling, Anette Morell, Ingemar Jonsson och Benny Ekström från räddningsstationen Hammarö i norra Vänern. Robert Aschberg delade ut utmärkelsen som de fick för sin räddningsinsats av två personer som räddades efter att deras katamaran kantrat. Sjöräddningssällskapet var delaktiga i 1149 sjöräddningsuppdrag runt om i landet under förra året.


Dragspelsmannen Åke Hellman känner de flesta till som besökt båtmässan Allt för sjön. Han är på plats med sitt dragspel för 40:e året i rad! En annan kändis är Sten Knotan Tellander som står på båtmässan för 58:e året i rad!

Projektledaren Hanse Thorslund, till höger i bild, och hans medarbetare har gjort en fin båtmässa som är väl värd ett besök.

Här finns veckans föredrag *Klicka vidare*

www.alltforsjon.se 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut