VHF/SRC distanskurs

På gång:
Det skrivs fortfarande bra böcker om seglatser och sjöliv. Några av de senaste finns i kategorin "Nautiska böcker" i vänstra menyraden. Fyll på skeppsbiblioteket till sommaren. Uppdaterat 22 juni.
Arcona 465, mer världspremiär kan det inte bli

Allt på sjön i Gustavsberg blir bara bättre


Text & bild: Bengt Utterström 2015-08-28


Allt på sjön i Gustavsberg har utvecklats till en riktigt bra båtmässa. Mängder med nyheter och cirka 270 båtar, varav de flesta i sjön. Av dessa är trettiotalet Sverige- eller världsnyheter. Mer än 80 utställare finns på land och visar tillbehör. Mer världspremiär än nya Arcona 465 kan det knappast bli. Båten sjösattes och riggades i går torsdag. Ännu har ingen seglat denna eleganta nyhet! Bland de mindre båtarna finns nya trailerbara Carisma från Carisma Yachts.

Allt på sjön femårsjubilerar. Mässan får redan anses vara väl etablerad och om utställarområdet på land vore asfalterat skulle det bli en extra stjärna i kanten. En blåsig dag som i fredags ställer till viss förtret för både utställare och besökare när dammet från gruset yr omkring.

Arcona 465

Bland segelbåtarna finns minst fem svenska kvalitetsbyggen. Dessa är Scanner, Najad, Linjett, Hallberg-Rassy och Arcona. Inte illa för ett litet land som Sverige.

Torgny Jansson berättade med stolthet om nya Arcona 465. Hon sjösattes i torsdags och riggades samma dag. Ingen har ännu seglat den nya modellen. Storseglet har bara varit hissat till första spridaren och det var när seglet monterades på riggen. Helt klar är inte båten. Placering av grabbräcken i salongen är inte utprovat var de sitter bäst och säkert vill en köpare av denna segelklara 6,6 miljoners kronor båt även ha knapar på däck för förtöjning. Naturligtvis kommer även det och några andra detaljer att finnas på leveransklara båtar.

"Vi bygger närmare 35 båtar per år. Till säsongen 2016 kan vi bygga två 465:or till och fem stycken 430:or", berättar Torgny Jansson. Jag fick också veta att begagnatbåtsförsäljningen har tagit fart. Arcona hade sålt de flesta inbytesbåtarna när semestrarna började.

Arcona 465 är en stor båt. Längd 14,09 meter och bredd 4,24 meter. Således är det en båt vars ägare ser bortom skärgårdssegling. Väljer man den djupare kölen på 2,8 meter blir de svenska skärgårdarna drastiskt mindre.
www.arconayachts.se

Inte bara stort


Allt på sjön har mängder av mindre båtar, såväl segel- som motorbåtar. Den som vill segla flerskrovsbåtar blir inte besviken. Ett antal katamaraner och trimmaraner ligger vid bryggorna. Lagoon visar en jätte utan rigg. 

Men man får vad man betalar för. När 31 fots ruffade segelbåtar börjar med en prislapp på 711 000 bör man nog ta sig en funderare och kanske snegla mera på begagnatmarknaden. Förvisso är en plastluktande båt med laminatinredning en ny Hanse 315, men för de pengarna finns mängder med kvalitetsbåtar till salu på Blocket.

Trailerbart med Carisma


Att dra segelbåten efter bilen är ett trevligt alternativ till skärgårds- och kustsegling. Sverige har mängder med sjöar som är segelbara om man vill det. Naturligtvis fungerar Carisma även i skärgårdar.
www.carismayachts.com

Albatross - ny uppstickare i modesvängen


På DagensBåtliv.se gillar vi entreprenörer som vågar satsa på nytt bland etablerade drakar. Benny Alfredsson är en sådan. Benny designar och tillverkar kläder för det sköna båtlivet. Vindfodrade tröjor, jackor, shorts och T-shirts med mera finns i hans kollektion till priser som definitivt inte avskräcker. "Jag har inga mellanhänder", berättar Benny. "Jag designar och låter sy upp kläderna. Sedan säljer jag i egen butik i Smögen och på olika mässor.
www.albatrossport.se

Flytande båtmässan Allt på sjön är öppen lördag och söndag (29 - 30 augusti) i Gustavsberg. För den som åker kollektivt är bussförbindelserna mycket goda från Slussen i Stockholm. Kliv av vid hållplats Farstaviken.

Mer information om mässans utställare, båtar med mera finns här: www.alltpasjon.nu

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utDieselpower feb 2019

Comstedt mjukstängande lock

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten