VHF/SRC mars 2023
3 år sedan senast

Båtmässan Allt för sjön lockar besökare


Text & bild: Bengt Utterström 2023-03-14

Denna motorbåt \
Denna motorbåt "Pricken" var med på första båtmässan i Saltsjöbaden 1922.

Allt för sjön, båtmässan i Älvsjö, drar besökare. Mindre utställningsytor, men desto fylligare gångar. I lördags kom cirka 10 000 besökare enligt projektledaren Hanse Thorslund. Totalt har över 25 000 besökare sett båtmässan under de fyra första dagarna. Mässan öppnar återigen på torsdag den 16 mars och pågår till söndag 19 mars.

År 1922 hölls den första båtmässan i Saltsjöbaden. På grund av pandemin firar mässan nu 101 år sedan den första utställningen. Då var träbåten Pricken med. Den är med i år också, över 100 år gammal, och står i centralhallen. Ritad av Gideon Forslund.

 

Totalt finns mer än 280 båtar utställda och antalet utställare är drygt 300. Det är klent med större segelbåtar, men Arcona visar nya 385 som är en uppdaterad Arcona 380.

 

Två världspremiärer på motorbåtssidan. Delta 48 Coupé och Mantaray (foilande motorbåt med eldrift) av designern Ted Mannerfeldt. Från Estland visas Glacier 48.

 

Tillbehör i B-hallen

I ena änden av B-hallen är Classic Boat Show. I samma hall är tillbehören samlade. Vi har bland annat hittat trådlösa systemet Shipcontroller för att manövrera båten, Segeljollen 2-krona i nyproducerad version, Hydrographicas nya sjökort och nya hamnguiden Höga Kusten – Arholma över Norrlandskusten. Sjöfartsverket visar nya Båtsportkort. Nytt är också att det går att hyra säkerhetsutrustning av Seapax, både för långsegling och kappsegling.

 

 

Tungt år framför oss?

Sweboats VD Mats Eriksson hymlar inte om att båtbranschen står inför ett mellanår i år. Höjda räntor, höga bränslepriser och inflationen ger en samlad bedömning om att båtförsäljningen kommer sannolikt att minska jämfört med rekordåren under pandemin. Positivt är att kundbasen i båtlivet ökade under pandemin och tillbehörssäljarna säljer nya tillbehör ungefär som vanligt. 

 


Hafsorkesterns haverier


Kom gärna till Seapax monter och se vårt utbud av Fritidsskepparens nautiska böcker och deras sjökläder och säkerhetsut-
rustning. Författaren Niklas Krantz signerar gärna sin nya bok ”Hafsorkesterns haverier.” I boken har han samlat alla de haverier som han var med om under fem års segling runt jorden. Bilden visar masten som just rasat ute på Atlanten. Inom några minuter var vajrar kapade och masten seglade ned på 4000 meter djup för en sista vila.

 

Vi återkommer med olika reportage efter mässan.

 

Allt för sjön är öppen följande tider:

Torsdag 16 mars kl. 12.00 till 21.00

Fredag 17 mars, lördag 18 mars och söndag 19 mars är mässan öppen kl. 10.00 till 18.00. Vi är på plats alla dagarna.

 

www.alltforsjon.se

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut