VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.

Bilder från Allt för sjön


Text & bild: Bengt Utterström 2018-03-09Båtmässan Allt för sjön har, trots att utställningsytan är mindre än förra året, en hel del nyheter. Nedan följer några fångade ögonblick.

Princess Svanevit är en 12 meters R-yacht med nummer S-2. Byggd i Stockholm 1930. Den 27 ton tunga träbåten renoveras för närvarande av Stockholms Båtsnickeri. Sommaren 2020 är det tänkt att hon ska segla igen och då vara en symbol för svenskt träbåtsbygge.

www.stockholmsbatsnickeri.se


Var det slutar med antal motorer och hästkrafter vet nog ingen. Längst ned i A-hallen står denna båt med 5 gånger 400 Mercuryhästkrafter.

Se på båtarna under vattenlinjen


Inomhusbåtmässor har den fördelen att båtarna kan beskådas under vattenlinjen. Passa på, det är trots allt det viktigaste hur båtarna är formade och konstruerade under vattenlinjen. Här ses en nedfällt bogpropeller på nya Hallberg Rassy 44.

CXO 300, ny engelsk dieselutombordare


Dieselpower är ny generalagent för den nya engelska dieselutombordaren CXO 300. Till säsongen 2019 ska CXO finnas för leverans.
www.dpower.se

Solteknik 30 år på båtmässan


Göran Johansson och Tommy Engquist firar 30 år på båtmässan Allt för sjön. Den lilla solpanelens ursprung är okänt, men de röda dioderna lyste med hjälp av hallens ljus. I bakgrunden syns några äldre varianter av solpaneler.

www.soltek.se   

http://www.solkraft.se/BackLine/index.htmlNy flytväst för vattenskoterförare


Världsledande flytvästtillverkaren Baltic visar upp ett antal nya modeller av flytvästar. Denna modell, med handtag, är tänkt för vattekskoteråkning och den som sitter bakom ska kunna hålla i sig i den som kör. Bland de nya räddningsvästarna finns en uppblåsbar på 100 Newton.

www.baltic.se

Bortom Horisonten drar publik till montern


Magnus Lindén och Lucina Dahlberg har flyttat ombord på sin båt. I motern och på föredrag berättar de om sitt nya liv. Intresset är stort, montern är välbesökt. Ligger längst upp i A-hallen vid Svenska Kryssarklubbens monter.

www.bortomhorisonten.nu

Svenska Sjöarkivet täcker nu hela Sverige


Olle Carlsson och hans hustru Eva är ett välkänt inslag på båtmässorna i Sverige. De säljer gamla sjökort från 1800-talet i ny tryckning. De går att beställa i nästan vilka storlekar som helst så länge inte bredden överstiger 120 cm. Olle berättade att nu har de alla sjökorten från Haparanda till Strömstad och de stora sjöarna Vänern, Vättern och Hjälmaren i sitt sortiment. Dock finns inte Skånekusten med. Totalt handlar det om cirka 700 grundkartor. Årets nyhet är sjökortet över Luleå.

www.svenska-sjoarkivet.se

Sten Ramberg gillar fortfarande båtmässor


Sten Ramberg, till vänster i bild, byggde upp svensk navigationsutbildning för fritidsbåtsfolket tillsammans med studieförbundet Medborgarskolan.

För tio år sedan frågade Sten Ramberg mig (Bengt Utterström, till höger i bild) om jag ville bli ny författare till hans klassiska navigationsbok Fritidsskepparen. Jag frågade honom då: "Om vi har olika åsikter om något med boken, vems ord ska gälla då?" "Det får väl bli dina då", svarade Sten. Fritidsskepparen uppdateras och utvecklas ständigt och säljs som navigationsbok över hela landet.

www.fritidsskepparen.comwww.alltforsjon.se

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut