VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Utställningsytan krymper

Färre utställda båtar på Göteborgs Båtmässa


Text & bild: Bengt Utterström 2018-02-05


Göteborgs Båtmässa har 425 båtar och 279 utställare fördelat på 30 000 kvadratmeter. Trenden färre båtar och krympande utställningsyta fortsätter. Bland båtarna är det främst mindre öppna båtar som visas och det är också där som volymen av försäljningen ligger. Två segelbåtar, en More 40 och Sun Odyssey 440, finns på plats.


Ett antal beboeliga motorbåtar finns också. Vi känner igen dem. Det är bland annat Aquador, Saga, Princess, Nimbus och Marex. Veteranbåtarna har i år flyttats inomhus och ligger utmed ena kortsidan på bottenplanet.


Göteborgs Båtmässa har fördelen att börja tidigt på året. Många utställare visar sina båtar för första gången och på mässan finns totalt 35 världs- och Skandinavienpremiärer.


Trender

Aluminiumbåtarna blir fler till antalet. Bella och Arronet har världspremiärer tillsammans med några andra modeller.


Öppna dagtursbåtar finns det hur mycket som helst av. Att vägleda en köpare är inte lätt. De flesta båtarna är snarlika varandra och det är svårt att veta varför man ska välja just den båten när man lika gärna kan välja den som står bredvid.


Den som har funderingar på att köpa en styrpulpetsbåt eller daycruiser har många modeller att välja bland. Bestäm dig först om du vill ha aluminium eller glasfiberskrov.


Nykonstruerade beboeliga semestermotorbåtar är svårt att finna på Göteborgs Båtmässa.


En av mässans trender är segling utomlands. Framgångsrika Navigare Yachting säljer gärna segelbåtar som sedan hyrs ut i medelhavsländerna. Jesper Rönngard på Navigare Yachting berättade att de sålde båtar för 250 miljoner kronor under 2017. De allra flesta av dessa båtar går som charterbåtar i något medelhavsland. Över hälften av dem är katamaraner. Företaget har redan order på över 100 båtar för 2018 och de räknar med 30 % ökning under 2018 jämfört med förra året.


Chartersegling och delningsekonomi för båtägande ökar ständigt, säger Jesper Rönngard.


Ett antal segeljollar finns på övre plan.


Utombordsmotorerna popularitet håller i sig. Branschen har noterat en ökning på 70 %, samtliga märken inräknade, under de senaste fem åren. Hur stor del av detta som är motorer som ersatts av stulna utombordsmotorer gick det inte att få svar på.


Teknikutvecklingen på motorer, navigation, elektronik ombord, framdrivning, bränsleekonomi med mera gör att branschen är i stort behov av utbildad arbetskraft för att klara kraven på båtarnas utveckling och service.


Sportfiske är en annan trend som ständigt ökar. Dyra båtar med minst lika dyr utrustning säljs som aldrig förr. Sociala medier tros ha bidragit till ökningen. Det är inte ovanligt att sportfiskaren har en kamera monterad på kepsen och filmar sina fångster som sedan publiceras.

 


Aktiviteter


Båtmässorna saknar tyvärr numera många gånger de mindre hantverksföretagen med de goa gubbarna och gummorna. Att ställa ut på en mässa är dyrt och trenden är att mässorna är förbehållet de större tillverkarna. Positivt är dock att mässorna vänder sig till barnen. Nytt i Göteborg är Hugos Båtskola där barn lär sig om sjöliv på ett lekfullt sätt.


Vid ett stort akvarium står sportfiskare och visar hur fiske kan gå till. I en 275 kvadratmeter stor pool kan besökare testa kajaker, gummijollar och SUP-brädor. I en annan bassäng kan man tävla i segling med radiostyrda båtar.

Scenprogrammet är väl fyllt med intressanta föredrag om seglingar västerut.

 

Branschorganisationen Sweboats VD, Mats Eriksson, visade på ökade försäljningssiffror över de senaste åren. Sommaren 2017 var kall, men försäljningsnivån var dock nästan i nivå med 2016, det vill säga, cirka 18 000 sålda båtar. Stora flertalet här är kanoter och gummijollar. En trend bland båtägare är att vi allt mer söker oss till servicevarv för vinterförvaring. Antalet svårsålda båtar blir fler och fler. Udda märken som är tillverkade på 70- eller 80 talet förblir ofta osålda och liggandes på land. Budskapet är klart från Sweboat: Fler båtar behöver skrotas ut för att ge plats för nya. 


Krympande mässa Göteborgs Båtmässa

Mässytan krymper för varje år. Tidigare var veteranbåtarna i egen hall, nu står de stora hallen på bottenplanet. På andra våningen tar mässan också betydligt färre kvadratmeter i anspråk. År 2016 fanns det 473 båtar och 308 utställare. Förra året var det 450 båtar och 290 utställare. Nu i år finns 425 båtar på plats och 279 utställare. Således blir båtmässan allt mindre för varje år som går. Tråkig utveckling.


Göteborgs Båtmässa pågår till och med söndag den 11 februari.

www.batmassan.se 

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut