VHF/SRC mars 2023
Fler båtar än förra året

Göteborgs båtmässa krymper, men charm och genuinitet består


Text & bild: Bengt Utterström 2024-02-05


Trots eländiga tider lyckas man få till en fin båtmässa i Göteborg. Mängder med båtar och fulla hus med besökare under öppningsdagen. Några världspremiärer presenterades på pressvisningen. En av dem är den kända och klassiska Andungen i nytillverkad version. Någon bobar semestersegelbåt finns dock inte bland de 31 utställda segelbåtarna.


Enligt mässansvarige Jacob Ryder har mässan totalt 325 båtar. Det är 8 fler än förra året. Mässytan är dock påtagligt mindre och visst saknar vi de stora tillbehörsbutikerna och tillverkarna av navigatorer och annan utrustning. 


Galeon 375 GTO

Notera den utfällbara ballkongen på styrbord sida. Motsvarande finns på babords sida.
Notera den utfällbara ballkongen på styrbord sida. Motsvarande finns på babords sida.

På motorbåtssidan finns drygt ett tjugotal båtar som lämpar sig för båtsemester. Sverigepremiär är det för Galeon 375 GTO. Det som utmärker den mest är de utfällbara skrovsidorna i aktern som blir en balkong på var sida.

Trots konkursen i Ryds finns de med på mässan. Norska Cormate AS har köpt formar, licenser och fabriksbyggnaden i Ryds. Enligt uppgift ska tillverkningen fortsätta i Sverige.

Bland övriga nyheter finns Nordkapp Coupé 830 och Sting 725 Pro. 


Micore visar fem nya modeller

Linus Granqvist, ny försäljningschef på Micore.
Linus Granqvist, ny försäljningschef på Micore.


Familjeägda svenska Micore från Lidköping visar fem nya modeller varav tre av dessa har nya skrov. Det är Micore 51 CC, 58 SC, 58 BR, 65 CC och 65 BR som är nya. Linus Granqvist, tidigare Sverigechef för Sleipner, är ny försäljningschef för Micore. 


Askeladden C 91


Norska Askeladdens båtar blir större. C 91 Cruiser är deras senaste modell.


Kornhallsandungen


Kornhallsvarvet har modifierat den klassiska Andungen och gjort en ny form. Aktern är något bredare utan att man tummat på mätreglerna. Båtarna byggs nu osänkbara. Fullt segelklar kostar Andungen 475 000 kronor. 


Coronet Playmate


Mässans elegantaste båt är den vackert renoverade Coronet Playmate vars inredning är helt i mahogny. Den står bland övriga båtar i klassiska träbåtsavdelningen.

Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat, berättade att begagnatförsäljningen går som tåget och att många nya båtägare hittade båtlivet under pandemin. Ett bra år säljs det ungefär 25 000 båtar i alla storlekar. I år är prognosen cirka 20 000 båtar. Hela branschen hoppas på en räntesänkning så att nybåtsförsäljningen tar fart igen. 


Sweboats miljöpris


Sweboats miljöpris delades i år mellan Strandstädarna, Clean Sea och Spökfiskeprojektet för deras gemensamma insatser när det gäller att städa stränderna från allt plaskskräp som flyter i land.

På stora scenen har Bengt Wallin fått ihop ett digert schema med intressanta programpunkter varje dag. Göteborgs båtmässa är känd för att ha en mängd olika utställare som inte har med båtar att göra. Ofta handlar det om diverse korvar med mera. Det som stack ut mest är de rostiga verktygen. Fast de är ätbara, de är gjorda av choklad.

 

Göteborgs båtmässa pågår till söndag 11 februari.  www.batmassan.se


Tipsa en vn Skriv ut