VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Härliga Göteborgs Båtmässa har öppnat

Göteborgs Båtmässa håller charmen


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2017-02-03

Göteborgs Båtmässa är den första svenska och därmed visas många båtar här för första gången. Ryds 628 DC hade världspremiär på fredagen.
Göteborgs Båtmässa är den första svenska och därmed visas många båtar här för första gången. Ryds 628 DC hade världspremiär på fredagen.

Göteborgs Båtmässa är charmigast av alla båtmässor. Även i år är hallarna fyllda av många hopsnickrade montrar och mycket lokalt hantverk. Totalt finns här 450 båtar varav 376 är motorbåtar och 20 segelbåtar. Övriga är vattenskotrar, kajaker och gummijollar fördelat på 290 utställare. Största motorbåten är Princess 49 och största segelbåten är More 55.

Göteborgs Båtmässa är känt för de många premiärerna. Totalt visas 33 båtar för första gången i Skandinavien, varav 15 är världspremiärer enligt mässgeneralen Bengt Wallin. Se länk nedan.

Ryds produktutvecklarSmåbåtstillverkaren Ryds storsatsar igen på produktutveckling och nya modeller. Hösten 2015 fick Ryds kapitalförstärkning genom Entreprenörinvest som blev 49 %-delägare. Bakom det småländska Entreprenörinvest står bland andra familjen Kamprad.

Säkert kommer nya modeller av Rydsbåtar att visas framöver. Av nya daycruisern 628 DC har återförsäljarna redan beställt 50 exemplar inför sommaren.

More 55

Malin Stom och Einar Halldin i den nya fina More 55:an.
Malin Stom och Einar Halldin i den nya fina More 55:an.

More 55, mässans största båt.
More 55, mässans största båt.

Einar Halldin och hans hustru Malin Stom står för den största överraskningen på mässan. Ungdomarna startade med seglingar i Medelhavet för snart tio år sedan under namnet More Sailing. More betyder "hav" på Kroatiska. De tyckte inte att de stora varvens båtar höll måttet alla gånger och de började på att fundera kring; Vi bygger egna båtar. Sagt och gjort, den 1 januari 2015 fick de nycklarna till en lokal i Kroatien och med goda kontakter och en samarbetsparner på plats började första More 55 att byggas. More 55 är designad av en italienare. Kvaliten förefaller god, snygg inredning där det är träfanér i teak i stället för laminat. Kantlisterna är i massiv teak.

På två har har 14 båtar byggts och alla går i charter i Medelhavet och Caribien. På Düsseldorfs båtmässa sålde de 6 båtar, signerade och klart. Fyra av dessa går till Italien.

När jag tittar på ungdomarna, med en beundrad blick, ställer jag frågan; Ni ser unga ut, ingen av er har väl passerat 40 år? Då tittar de på varandra och säger: Ingen av oss har fyllt 30!

Paret Halldin & Stom har på rekordtid tagit plats bland de stora båttillverkarna. Missa inte
More 55!

www.moreboats.se

Volvo Penta visar bästa resultatet någonsin

Minerna hos Volvo Pentas personal strålar. Bolaget gör det bästa resultatet någonsin under 2016 och orderingången för 2017 ser god ut.Volvo Penta har idag en 50 % balans mellan marin och industrimotorer. Europeiska varv, som tillverkar båtar med Volvo Pentas motorer, ökar försäljningen och tar marknadsandelar i USA. 

Konceptet Easy boating utvecklas allt mera med målet att det ska vara lika enkelt för konsumenten att hantera en båt som att hantera en bil.

I år introduceras nyheten joystick för båtar med rak axel. En annan nyhet är Easy drain som innebär att allt sjövatten kan tömmas ur motorn genom en knapptryckning. Enkelt och praktiskt inför torrsättning och kalla vinterdagar.


Easydrain och framdrivningssystem på en hundra fots yacht har gett utmärkelser. Dessutom blev Volvo Penta i Düsseldorf utsedd till att vara mest innovativ i marinbranschen. Vi gratulerar!

www.volvopenta.se

Benns i Göteborg


Benns, butiken från Stockholm som är känd för sina kunskaper om båttillbehör och riggverkstad, är för första gången med på Göteborgs Båtmässa. Benns har öppnat butik i Göteborg. Benns ägs numera av Erlandsons brygga. Erlandsons bryggas VD, Johan Josefsson, berättar att de öppnar sin sjätte butik den 3 mars och det i Handen, Stockholm.

Yamaha har största montern


Yamaha, som numera äger finska Busterboats har mässans största monter.

Veteransbåtshallen blomstrar


Veteranbåtshallen är alltid rolig att besöka och i år är den bättre än någonsin. En nybyggt fiskebåt i ek, en Misil som haft samma ägare sedan 1974 och några andra större båtar visas bland modeller och annat båthantverk.

Sweboat: Bästa året sedan 2007

Mats Eriksson, branschorganisationen Sweboats VD, berättar att båtbranschen haft det bästa året sedan 2007. I snitt har försäljningen ökat 17 %. Största ökningen är kategorin mindre dagtursbåtar med utombordsmotorer. Mats Eriksson berättade också att det är inte ovanligt att första instegsbåten är 40 fot stor eller större. Allt vanligare är också att båtar säljs andelsvis med fullservice. Andelsägarna använder sina båtar under bokade veckor, men allt arbete och underhåll läggs ut och sköts av serviceföretag.

Fullt aktivitetsprogram

Göteborgs Båtmässa har som vanligt många aktivitetsmöjligheter för besökarna. Det är allt från skattjakt till paddling i stor bässäng och scenprogram.

Se hela veckans mässprogram här www.batmassan.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut