VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
METS 2021

Krympt METS visade nyheter


Patrick Lindahl & Bengt Utterström 2021-11-24

Decktent tillverkar uppblåsbara sittbrunnstält.
Decktent tillverkar uppblåsbara sittbrunnstält.

METS 2021, världens största tillbehörsmässa för båttillbehör, var rejält vingklippt i år när det gäller utställare och mässyta. Trots det blev det en bra mässa med en hel del nyheter.

METS är normalt sett ett Mekka för båtbranschen när det gäller tillbehör. Inga båtar finns utställda, bara prylar. Bland besökarna finns varvsägare, återförsäljare, underleverantörer och andra som har intresse i branschen. Uppskattningsvis användes cirka 60 % av den mässyta som normalt är fylld. Fredagen innan mässans öppnande kom besked att Holland stänger ned på grund av Covid.

Det förde med sig att uppskattningsvis 20 % av utställarna aldrig kom på tisdagen. Många utställarbås stod med andra ord tomma. Även stora företag drog sig ur. Både Volvo Penta och Seldén rigg lämnade sina montrar tomma. Besökarna kom dock. På mässgolvet var minglet ungefär som vanligt.Flera utställare vittnade om att de fått bra besök i sina montrar och nya intressanta kontakter. 


Bärbar VHF med DSC och AIS-info


iCom IC-M94DE är en handhållen VHF-radio, som förutom de vanliga radiofunktionerna för VHF, även har AIS-mottagare, GNSS-mottagare och DSC.

GNSS-mottagaren ger egna positionen och AIS-mottagaren visar på displayen AIS-data från andra fartyg. Genom att klicka sig fram genom symbolerna presenteras information om valt fartyg.

Med DSC kan anrop göras, antingen genom att välja ut ett AIS-mål eller genom förinställt MMSI-nummer. VHF-radion ger kollisionslarm om kurserna korsas inom visst avstånd. Egna båten kan spärras ut så att den inte ger kollisionslarm.

Radion har även en MOB-funktion som löser ut 30 sek efter att den hamnat i vattnet. Då blinkar den och skickar ut ett larm om man trycker på en knapp. Givetvis flyter den. Drifttiden är ca 9 timmar.

Fick särskilt omnämnande på METS 2021. Säljs av ledande båtbutiker.

*Klicka vidare* 


VHF med mobil slav


Icon presenterade en ny fast bärbar VHF-station på 25 watt. Det nya är att via en app i mobiltelefonen kan man använda VHF-radion via mobilen. Praktiskt eftersom mobilen alltid ligger framme och att telefonen blir en komplett mikrofon för VHF-stationen.

*Klicka vidare*

 


Finsk navigator


Finska Nextfour tillverkar navigatorer. Till en början såldes dessa till Busterbåtar, men nu sker en bredare lansering. Navigatorn kan det mesta som andra navigatorer, har AIS och fungerar med Raymarines radar. En nyhet är att navigatorn ger förslag på rutt om flera andra kört samma väg.

 

www.nextfour.com

 


PLB med kvittens


Seas of Solutions har lanserat en PLB (Personal Locator Beacon) som utnyttjar Galileo-funktioner vilka möjliggör att man får kvittens på sitt larm från räddningscentralen.

När PLB:n är aktiverad sänds larmsignal via satellit med positionsangivelse till en central. När denna har noterat larmet sänds signal tillbaka till enheten som då blinkar blå. Den nödställde får då bekräftelse på att larmet gått fram. Fungerar över hela jordklotet, på segelturen över oceanerna, i fjällen, på skidturen och i djungeln.


Italiensk designad knap


Gjord i kolfiber och rostfritt. Går upp och ner med motorstyrning.


Mera knapar, Joy


Joy, en självlåsande knap. Bortre hjulet under knapen har räfflor som på ankarvinschar och är motordriven. Andra hjulet är frilöpande med viss friktion. Med fotknappar styr man hemtagningen av båten och lägger sedan fast på knapen. Vann DAME kategori Däcksutrustning, segel och rigg.

 *Klicka vidare*


Sula med sug


Seglarsko med sula som suger sig fast på däck även om det är vått. Finns även som lätt sko för jollar i varmt vatten. Vi hade tillfälle att testa glidet och med vanliga skor halkade man rejält, medan dessa sög fast ordentligt på testplattan.

Givare mäter belastningen i riggen


Lastgivaren mäter belastningen i riggen vid segling. Lastgivaren kommunicerar via tråd, wifi eller blåtand och visar på sina instrument hur belastad riggen är. Med en app analyserar man hur riggen belastas under seglingens gång. Man kopplar in den som vantskruv. Fungerar mot B&G instrument eller till en app i mobil.

*Klicka vidare* 


DC/DC-omandlare


Sterling Power Products säljer en DC/DC omvandlare som kan leverera upp till 200A med 12 eller 24V in och 12 eller 24 V ut i valbar riktning. Styrs med en app i mobil för att ladda litiumbatterier. 

*Klicka vidare* 


Decktent, uppblåsbart däckstält

Det uppblåsbara däckstältet kan användas över sittbrunnen eller till exempel som solskydd på fördäck. Det finns i olika storlekar. Varje ben har surrningsband. Se öppningsbilden överst.

 

www.decktent.com

 


Ny lyft och dragcylinder från Gecea


Svenska företaget Gecea presterar under våren en ny hydraulisk lyft och dragcylinder. Företaget är sedan tidigare känt bland annat för sina lyftar till bord och motorrumsluckor med mera.

 

www.gecea.com


Air BoB tätar tillfälligt båten


Air BoB är en uppblåsbar luftkudde som används för att kunna laga hål i skrovet. En pinne träs genom hålet och håller fast kudden som pumpas upp. Den uppblåsta kudden pressas mot hålet och minskar vatteninflödet.

 

www.nautinov.com

 


Slim och Hybridvästar från Baltic


Flytvästtillverkaren Baltic visade en ny flytväst. På håll ser den ut som en uppblåsbar räddningsväst, men har fast flytmaterial (bilden).

En annan nyhet är Hybridvästen. Det är en uppblåsbar räddningsväst, men som också har ett inbyggt flytmaterial. Den håller en person flytande utan att den blåses upp.

 

www.baltic.se 


Kommentera gärna artikeln. Ange för och efternamn?


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut