VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
METSTRADE 2022

Prylar funna på METSTRADE


Text & bild: Bengt Utterström 2022-11-30

Med en kamera ovanför ankaret ser man om båten draggar i mobilen. Kameramodulen är den svarta enheten ovanför ankaret.
Med en kamera ovanför ankaret ser man om båten draggar i mobilen. Kameramodulen är den svarta enheten ovanför ankaret.

METSTRADE i Amsterdam är båtprylarnas eldorado. Här finns allt fördelat på 1400 utställda montrar och utställarna kommer från 49 länder. Nedan visas några nyheter som vi sprang på.


Visionanchor, undervattenskamera håller koll på ankaret

Nu finns tillbehöret som torde lugna alla som tycker att det känns lite läskigt att ankra på svaj. En kamera fästs med en lina i ankaret. Kamera flyter några meter ovanför ankaret och i mobilen kan man se hur ankaret ligger på botten. Givetvis är det kopplat mot GNSS (satelliter för navigering) så att man även får ett larm om båten draggar om man inte sett det i mobilen. Innan man köper detta tillbehör bör man kanske fundera igenom var och hur det ska användas. Siktdjupet är ofta inte så stort i Östersjön.

 

www.visionanchor.net 


POP-fender är hopfällbar


Det österrikiska bolaget POP Fender har tagit fram en hopfällbar fender. Den består av ett antal delar som monteras ihop och bilder en komplett fender.

Den behöver inte blåsas upp och tar betydligt mindre plats än en vanlig fender när den stuvas undan i båten. Fendern levereras också med en separat påse. Den är tillverkad av återvinningsbar plast och kan fås i olika färger. Tillverkaren meddelar också att delarna kan plockas isär och rengöras i en vanlig diskmaskin i 65 grader.


Carbon Fibre Rail från BåtsystemBåtsystem presenterar ett nytt sätt att göra grabbräcken på. Man köper olika delar och bygger ihop det så att det passar på plats. Carbon Fibre Rail heter systemet.

 

Båtsystem presenterar även ett alternativ material till teak på peket. Blackline är ett underhållsfritt marinlaminat. Båtsystem samarbetar också med Seldén mast och rigg. I Performanceserien för peken har ett specialfäste tagits fram där Seldens eldrivna gennakerrulle CXE 45 integreras på ett elegant sätt med montering av motorn under peket.

 

www.batsystem.se


Elstyrning för båtar från Gecea


 Svenska Gecea har tagit fram en elstyrning för båtar. Till elstyrningen kopplas enkelt en autopilot. Gecea har också elsystem för motorreglage.

www.gecea.com


PLB3 - MOB AIS och PLB i samma enhet


 Ocean signal har tagit fram en ny variant av MOB1 AIS och PLB (personal locator beacon). Dessa två funktioner, larm via AIS eller via satellit vid man överbord är nu i samma enhet. Den heter PLB3. AIS sänds till alla fartyg inom räckvidden och PLB-delen sänder ett nödmeddelande via satellit till nödcentral. PLB3 är även pejlbar via 121.5 Mhz för SAR-fartyg och flyg.

 

Importeras av Odelco, www.odelco.se

 


Handhållen VHF med AIS

Icon säljer en ny handhållen VHF med AIS-mottagning. I displayen kan fartyg ses var de befinner sig i förhållande till den som håller i VHF-stationen.

 

Icon presenterade även en ny kommunikationsradio som går via satellit (walkie talkie via satellit). Man talar med andra genom att trycka in PTT-knappen (Push to Talk). Kommunikationen förutsätter att den andre har en likadan produkt.


ECOBLAST – luftburk för signalljud


Ecoblast är en burk, ungefär som en PET-flaska, som pumpas full med luft med en cykelpump. Sedan fungerar hornet för manöversignaler och mistsignalering vid nedsatt sikt. När luften tar slut pumpar man upp trycket igen. Uppges ge ifrån sig 120 decibel. Säljs av bland annat Watski.

www.watski.se

 


Hullmaxx bottenfärg

Hullmaxx är namnet på en giftfri ny siliconbaserad bottenfärg från USA. Ytan blir hal och den är enkel att hålla ren. Sverigerepresentant saknas. Importeras till Europa av Hull Maxx Europé, Italien. www.hullmaxx.eu

 


Läder till ratt

Lädret på rattar nöts med tiden. Skotska företaget Clyde marine leather säljer komplett kit för omklädnad.

www.clydemarineleather.com

 


USACORD Shock – line

Usacord shock line är en mjuk flätat lina (som skotlina) med inbyggd ryckdämpare. Ryckdämparen syns knappt för den ligger i linan. Skön att hålla i. Säljs i olika längder. Svensk importör saknas. Mer information här: www.usacord.com


Easysea hopfällbara vinschhandtag


Easysea tillverkar och säljer ett hopfällbart vinschhandtag. Det går att fälla ut till olika storlekar beroende på hur mycket kraft som behövs för att skota hem seglet.

www.easysea.org

 

 Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut