VHF SRC-bok
METS 2015

Smått och gott från METS


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2015-11-28


På METS hittar vi alltid nya och spännande prylar. METS är världens största båttillbehörsmässa. Bara tillbehör, inga båtar. Det tar tre dagar att vandra runt och passera samtliga montrar. Över 1300 utställare från världens alla hörn är på plats. Nedan visar vi några saker som vi hittade på vår rundvandring i mitten av november då mässan pågick i Amsterdam.

Den handdrivna utombordaren är ingen ny uppfinning, men miljövänligare utombordare är nog svårt att hitta. Säkert inget för långfärder, men kanske för den lilla segeljollen om vinden dör. Utväxlingen är 3:1.

Läs mer www.ronmarks.com

Dragande propellerar på drev från Volvo Penta


Betydligt kraftfullare framdrivningsmekanism står Volvo Penta för. Här såg vi för första gången deras nya drev med dragande propellrar.

Läs mer: www.volvopenta.com

Nub - kulan som kopplar ihop linor


Nub kopplar ihop linor. Nub är en liten kula med spår för linor. Ett praktiskt användningsområde är till exempel för lazy-jacks. Kan fungera som skotblock för ett mindre försegel på en jolle med flera användningsområden.

Om linan ska löpa i kulan får den högst vara 10 mm i diameter. Ska linan vara fast kan den vara 12 mm. Nub tål en arbetsbelastning på 3 ton och sägs gå sönder om belastningen blir 4,5 ton. Väger 16 gram och är 40 mm stor i diameter.

Läs mera www.nub-connectics.com

Nodus factory gör plastbiten TNodusfactory gör också en liten fiffig plastbit som går att använda som hängare för fendrar, skotblock, till lazy-jacks med flera saker. Endast fantasin tycks vara begränsningen med denna och ovan nämnda plastkula.

Läs och se mera här www.nodusfactory.com

Schenker watermaker


Det finns många som tillverkar "watermakers" för fritidsbåtar. En av dessa är Schenker watermakers som säljs av holländska Robwink. Denna modell av sötvattentillverkare producerar cirka 30 liter vatten per timma och kostar komplett under 5 000 €. Strömförbrukningen är 9 Ampere och effekten ligger på 110 Watt. Storlek: 68 x 24 x 24 cm.

Läs mera www.robwink.nl

Geosafe - spåralarm från svenska Lejon Trading


Svenska företaget Lejon Trading har under några år ställt ut på METS. En av deras nya produkter är ett spår alarm, Geosafe. Det visades även på båtmässorna i Sverige i år. Kostar 1 495:-. Kontantkort för GSM-funktionen tillkommer.

Läs mer: www.lejontrading.se

Vaavud - vindmätaren för smartphones


Vaavud vindmätare för telefoner visades för första gången 2013 på METS. Sedan dess har vi sett den i tillbehörsbutikerna i Sverige. Nu finns en förbättrad variant med ny skovel som gör det möjligt att visa vindriktning. Till våren uppges Vaavud även kunna skilja på sann- och relativ vindriktning.

Läs mera www.vaavud.com

Scare gull skrämmer måsen


Engelska familjeföretaget Scare gull tillverkar en måsskrämma som sägs vara bättre än amerikanska originalet. Det gäller främst infästning och lagret vid den roternade pinnen. Funktionen är dock den samma, de håller måsarna borta. Snacket på mässgolvet antydde att vi får se mer av John Bailys Scare gull i svenska tillbehörsbutiker till våren.

Läs mer www.scaregull.com

Boarding ring - sjösjukeglasögonen


Visst kommer ni ihåg glasögonen som sägs förebygga och hålla sjösjukan borta? I somras skulle de testas, men det gick inte. Det visade sig då att vätskan hade torkat så glasögon blev som vilka skyddsglasögon som helst. Jag framförde detta klagomål hos tillverkaren på mässan. Innan jag ens kommit till tredje stavelsen i mitt påpekande om uttorkad vätska hade jag ett nytt par i handen. Vätskan är nu bytt från vatten till en oljebaserad vätska som sägs vara bättre enligt tillverkaren. Huruvida de fungerar mot sjösjuka vet vi inte förrän vi haft chans att prova och det blir under sommaren 2016.

Läs mer www.boardingring.com 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utComstedt Hydraulik mars 2021

DieselPower feb 2021

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten