VHF/SRC mars 2023
Först ut på västkusten

Mobil båtbottentvätt är senaste vapnet mot havstulpaner och annan beväxning


Bengt Utterström 2015-06-23

Mobil båtbottentvätt. Båtbottentvätten kommer till din båthamn.
Mobil båtbottentvätt. Båtbottentvätten kommer till din båthamn.

Den eviga kampen mot havstulpaner och annan beväxning rullar vidare. Senaste vapnet är en mobil båtbottentvätt. ”Vi kommer till kundens båt och tvättar den på plats”, säger Aron Borg på Borgs Båtservice.

 


Sedan kemikalieinspektionen bestämt att även en hård bottenfärg som innehåller grundämnet koppar, som för övrigt finns i naturen, är farlig för miljön har båtägarna fört en ständig kamp mot beväxning och havstulpaner med ökade bränslekostnader och utsläpp som följd.
Numera finns det Appar som talar om när tulpanerna är som mest aggressiva.


Scrubbis


Det har kommit borstar med flytkraft som används för att skrubba båten under. Scrubbis är ett sådant exempel. www.scrubbis.se/sv

Andra har provat att måla båten med Falu rödfärg eller blandat Cayenne peppar i billig giftfri bottenfärg. Många målar med en mjuk bottenfärg som ständigt ger ifrån sig ett slem runt båten.

Bottentvättar med borstar finns på allt fler platser. En nackdel med dessa förhållandevis effektiva borstar är att gammal bottenfärg slipas av och blandas med havsvattnet.

Seaboost


Det finns dukar, en slags flytande skurmatta, som kan fästas mellan två Y-bommar. Varje gång båten körs in och ut skrubbas botten av. Duken har även den fördelen att den gör det syrefattigt och mörkt under båten vilken minskar påväxten. Finska Seaboost säljer sådana. www.seaboost.fi

Borgs båtservice har satsat på en mobil borsttvätt från RentUnder, så kallad Miniwash. ”Vi kommer ut till båtarnas hemmahamn”, berättar Aron Borg. Väl på plats backas båttvätten ned. Båttvätten är i grunden utformad som en båttrailer. Båtägaren kör sedan in båten mot släpet, där Borgs personal tar emot i fören och fäster en vajer i båtens förstäv. Motorn på båten stängs av och båtägaren kliver i land eller sitter kvar i mitten av båten.

Vinschen drar sedan båten över de roterande borstarna, fram och tillbaka 1-3 gånger beroende på nedsmutsningsgrad. Vid behov tvättas aktern och eventuella ställen där borstarna inte kommit åt med hjälp av högtryckstvätt. Sedan körs båten antingen till sin uppställningsplats eller läggs tillbaka i sjön. En tvätt tar ca 20 minuter inklusive högtryckstvätt bak på drevet, berättar Aron Borg. www.borgsbatservice.se  . 

Hur gör du?
DagensBåtliv.se söker båtägares erfarenheter av olika sätt att hålla båten ren under. Mejla oss gärna och berätta hur du gör. Vi får bara fabrikanternas ord på hur det fungerar och hur rent det blir. Därför vill vi gärna höra dina erfarenheter. Mejla redaktion@dagensbatliv.se  eller skriv en kommentar här. Ange för- och efternamn samt bostadsort. 

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut