VHF/SRC mars 2023

Båtvård i vinter, 20 % rabatt till sista februari

Rattmuff i skinn ökar komforten


Bengt Utterström 2012-01-16

Ett enkelt och trevligt vinterpyssel är att klä om ratten. Ett komplett kit är skinn, instruktion, tråd, nål och dubbelhäftande tape.
Ett enkelt och trevligt vinterpyssel är att klä om ratten. Ett komplett kit är skinn, instruktion, tråd, nål och dubbelhäftande tape.

Rattmuff i skinn ökar inte bara komforten för kalla fingrar. Det blir också finfint i sittbrunnen. Att klä ratten med rattklädsel av skinn fixade svärsonen enkelt. Några timmars trevligt handarbete vid köksbordet och sedan är det klart. Så här går det till.


Rattklädsel

Den runda stålratten är kall att hålla i. Skinn isolerar och det blir en annan känsla. Dessutom tillhör rattklädsel i skinn de små detaljerna som lyfter helhetsintrycket för båten.
Vi Googlade "rattskinn" och fick napp. Firman Roberts marin hade det vi ville ha, nämligen, ett kit för att göra jobbet själv. Dessutom hade vi tur, under december lämnade de 20 % höstrabatt. Fakturan löd på 804:-. Helt okey tycker vi (du får också samma rabatt, se längst ned).

Skinnprover

På deras webbsida väljer man skinn. Eftersom det inte är så enkelt att känna på skinn på bildskärmen kan man få prover hemsänt med snigelpost. Vi valde ett älgskinn för det anses vara något varmare.

Med beställningen ska man ange rattens diameter, tjocklek på röret och antalet ekrar. Antalet ekrar är viktigt därför att det färdigsydda rattskinnet är markerat på insidan där ekrarna ska vara. Tack vare det blir skinnet exakt jämt fördelat över ratten. Inte för kort och inte för långt när man närmar sig slutet.

Handsydd skarv


Man ska även ange om man vill att skarven ska vara maskin- eller handsydd. Vi valde handsydd eftersom det passar bättre med övriga sömmar och det anses också vara starkare enligt tillverkaren.

Förstansade hål och dubbelhäftande tape gör jobbet busenkelt.
Förstansade hål och dubbelhäftande tape gör jobbet busenkelt.

Skinnet har förstansade hål där sömmarna ska vara. Lite pyssligt är jobbet. Räkna med några timmars handarbete i soffan under de mörka vinterkvällarna.

Komplett kit
Med skinnet följer nål, stark vaxad tråd och dubbelhäftande tape. Tapen sätts på rattens utsida. Den håller då skinnet på plats när man syr. Medföljande instruktion visar hur sömmarna ska göras.

Visst ser det proffsigt ut?
Visst ser det proffsigt ut?

Summa summarum är det ett relativt enkelt jobb som blir färdigt utan alltför stora ansträngningar. Resultatet ser proffsigt ut trots att det var första gången.

PS. Om du funderar på att klä om din ratt och hänvisar till denna artikel får du också 20 % rabatt av Roberts marin. Erbjudandet gäller till 29 februari 2012. * Klicka vidare * DS.

Kommentera gärna, ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut