VHF/SRC mars 2023
Båtvård i vinter

Tvätta linor, rep och skot


Bengt Utterström 2011-12-13


Linor rep, och skot tvättas enkelt i tvättmaskin. Använd en nätkasse så skonas maskin och linorna trasslar inte. Att vi inte tvättar "tamp*" beror på att vi tycker det är så dumt att bara tvätta änden på linan i stället för hela.

Vintern är en bra tid att göra sådant som man på sensommaren tänkte göra under hösten, och som då inte blev gjort, nämligen tvätta linor. Måhända snusförnuftigt tänkt och sagt, men ack så skönt när det är gjort.

Därför tvättade vi skot och några förtöjningslinor i tvättmaskinen. För att de inte ska åka omkring huller om buller i maskinen sökte jag lämplig nätkasse att stoppa dem i. Kom att tänka på att företaget Waterline design säljer en nätkasse som de säger att dryck kan kylas i. Det nämns dock inte vilken...

Även potatisborstare
Dessutom är nätkassen perfekt att borsta potatis i. Lägg några pärer i kassen och bogsera den efter båten. Efter en stund är potäterna färdiga att lägga i kastrullen.
De sa i sin reklam att nätkassen har ett kraftig kardborreband för att stänga den. Kan den då inte användas till reptvätt tänkte jag? Och ja, det gick alldeles utmärkt.

Waterline design

Kardborrebandet höll nätkassen stängd.
Kardborrebandet höll nätkassen stängd.

Kardborren höll nätkassen stängd genom hela tvättprogrammet. För att inte bärhandtagen skulle fastna i något så vek jag in dem.

Resultatet är rena, mjuka och fräscha skot, de känns som nya. Salt och smuts är borta.

Tvätta i 40 grader så att inte linans vax tvättas bort och grader utan centrifugering. Resultatet blev tillräckligt bra. 

Glöm inte sköljmedel. Sköljmedlet gör dem mjuka och så doftar det gott. Nu brukar jag inte sniffa skot, men ändå!

Den skitiga, närmare 25 meter långa linan, gav vi en andra chans.
Den skitiga, närmare 25 meter långa linan, gav vi en andra chans.

Den smutsiga och gröngeggiga linan till trumman för rullfocken gav vi en andra chans. Först blev det ett bad i en hink med en stark blandning av Javex och vatten (cirka 1+4). Efter ett dygn tvättade vi linan i 60 grader i tvättmaskin.

Som ny

Ren och fin. Luktar gott gör den också.
Ren och fin. Luktar gott gör den också.

Därefter fick linan genomgå ett kloridbad med cirka en del klorin och fyra delar vatten. Slutligen åter till tvättmaskinen och nu ett sköljbad med sköljmedel.

Efter detta är linan i stort sett som ny. En ny kostar drygt 600 kronor så vi tycker det blev en bra förtjänst.

Tipsa oss gärna om hur du gör dina linor rena. Som vanligt vill vi att du skriver under med för- efternamn och bostadsort.

* Tamp är änden på en lina eller ett rep.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut
Kommentarer
2. tvätta tampar Mikael Sonesson 2015-09-14
1. Tvätta linor Björn Green Trångsund 2011-12-14