VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Renoverad efter 78 år på botten

Ester - en i det närmaste osannolik historia om ett svenskt fartvidunder


Textunderlag från Jessika Ericsson, Praktiskt Båtägande 2023-06-15

Ester seglar igen efter en totalrenovering.
Bild:Leif Wikberg
Ester seglar igen efter en totalrenovering.

Ester ritades och byggdes för att vinna kappsegling mot Finland. Året var 1901. 1937 sjönk hon på Höga Kusten efter vad som sägs en brand ombord. På botten låg hon i 78 år innan ett gäng entusiaster fann henne. De bärgade och renoverade. En bok kommer i juni.

Kustkryssaren Ester var ett riktigt fartvidunder och härjade framgångsrikt på kappseglingsbanorna runt om i Norden för 120 år sedan. Sedan försvann hon, dök upp i en ny landsända, brann och sjönk till havets botten. Där hade historien tagit slut om det inte vore för träbåtsentusiasten Bo Eriksson och hans vänner. De har inte bara sökt rätt på Ester. De har bärgat henne, renoverat henne varsamt till toppskick och trimmat henne till framgångsrikt deltagande i klassiska seglingar vid Medelhavskusten. 

Kraftmätningar mellan Sverige och Finland, oavsett vilka krafter som ska mätas, har alltid varit prestigefyllda. Så även i början av förra seklet. Därför sparades det inte på krutet inför en av de mest betydelsefulla kappseglingarna länderna emellan, nämligen Tivolipokalen. Inför 1901 års upplaga gick uppdraget att rita en riktigt konkurrenskraftig båt till den då 28-årige ingenjören Gunnar Mellgren från Göteborg.

Efter många framgångsrika år och i olika ägande försvann spåren efter Ester 1915. Hon dök upp först 1933, nu omdöpt till Brita och skänkt till Örnsköldsviks SS. Hon gick sedan ett dystert öde till mötes. En mörk höstnatt vid segling från Trysunda uppstod brand ombord och hon gick till botten utanför Järvön i Örnsköldsviks skärgård.  


År 2015 bärgades Ester efter 78 år på havets botten.
Bild:Esterprojektet
År 2015 bärgades Ester efter 78 år på havets botten.

Hela historien om Ester är samlad i en bok som ges ut av Ågrenshuset AB och kan beställas här: *Klicka vidare*

Läs mer om Ester i Jessika Ericsons artikel i tidningen Praktiskt Båtägande *Klicka vidare*Tipsa en vän Skriv ut