VHF/SRC mars 2023
Därför flytväst

Flytväst räddar många liv varje år!


Lars-Göran Nyström 2023-06-22

Bild:Bengt Utterström

Den som ofrivilligt hamnar i vattnet från en båt har små chanser att klara sig om man inte bär flytväst. Även om man är en duktig simmare. Vårt kalla vatten gör dig snabbt stel i armar, händer och ben.

 Att ha en flytväst som är anpassad för den person som bär den, ha kläder som klarar en timme i relevant vattentemperatur och att kunna larma. Det är de tre viktigaste sakerna man bör tänka på när man ger sig ut på sjön. Så snart man förlorar medvetandet så är chansen att överleva minimal.

Flytvästar finns i en rad olika modeller, färger och är anpassade för olika ändamål som segling, paddling, vattenskoter, vattenskidåkning, vuxna, barn, katter och hundar.

För barn och vuxna som inte kan simma är det viktigt att använda en räddningsväst som håller personen rättvänd om olyckan är framme. För simkunniga finns det en rad olika modeller som seglarväst och uppblåsbara flytvästar.

Den uppblåsbara flytvästen kräver regelbunden service och underhåll. Det är i första hand uppblåsningsanordningen som kräver regelbunden kontroll minst en gång per år. Om man vet med sig att man inte kommer att sköta servicen på den uppblåsbara västen ska man nog välja en modell med fasta flytmedel. Om man ska använda flytvästen vid vattenskoteråkning eller köra vattenskidor finns förstärkta västar för dessa aktiviteter.

Om olyckan är framme och sjöräddningen letar efter en person i vattnet är färgen på flytvästen av största vikt liksom reflexer i mörker.

 

Flytvästar kan delas in i olika grupper efter flytförmågan.

50 newton

100 Newton

150 Newton

275 Newton

Uppblåsbara flytvästar

Räddningsvästar

Det viktigaste vid val av flytväst är att prova den och känna att den är bekväm och att man trivs i den.  För kvinnor finns idag nya flytvästmodeller som sitter bättre över bysten jämfört med äldre modeller.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut