VHF/SRC mars 2023
Fritidsskepparens nautiska böcker

Förarbevis för vattenskoter, ny bok från Fritidsskepparen


Bengt Utterström 2022-01-26


Förarbevis för vattenskoter är en ny bok i Fritidsskepparens serie av nautiska böcker. Boken är kursbok och uppfyller Transportstyrelsens kunskapsfordringar för att erhålla ett förarbevis. Från 1 maj 2022 måste den som framför en vattenskoter ha förarbevis. Utbildning och examination får bara ske av Transportstyrelsen godkända utbildare.

Det är Transportstyrelsen som är huvudman för utfärdande av förarbevis för vattenskoter. Endast godkända utbildningsföretag får genomföra utbildningar där deltagaren sedan kan ansöka om ett förarbevis efter avslutad utbildning.

Övergångsbestämmelser

Den som har lägst ett Förarintyg utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, utfärdat före 1 maj 2022, kan ansöka om ett förarbevis på Transportstyrelsens webbsida fram till 30 april 2023 utan att behöva genomföra annan utbildning.

Från 1 maj får man fram till den 30 april 2023 köra vattenskoter med ett Förarintyg som giltigt förarbevis under förutsättning att Förarintyget är utfärdat före 1 maj 2022. Från 1 maj 2023 måste alla ha ett giltigt förarbevis för att köra vattenskoter. Förarbevis och giltig legitimation ska medföras vid färd. Åldersgränsen 15 år gäller fortfarande. Observera att den som saknar giltigt förarbevis inte får köra vattenskoter även om den som sitter bakom har giltigt förarbevis.

Fram till 21 januari hade 8 900 personer med lägst Förarintyg ansökt om förarbevis för vattenskoter. Det finns ett 40 tal godkända utbildningsföretag och hittills har cirka 980 personer gått utbildning.

Förarbevis för vattenskoter

Boken Fritidsskepparen förarbevis för vattenskoter är skriven av Kjell Johansson och Bengt Utterström. 

Ur innehållet:

  • vattenskoterns uppbyggnad, framdrivning, egenskaper och begränsningar
  • säkerhet, färdplanering, väjningsregler och gott sjömanskap
  • grundläggande navigation med sjökort, kompass, navigator och positionsuttagning
  • om hur vi förhåller oss på sjön.

 Boken förklarar var man får framföra vattenskoter och hur man kör på bästa sätt för att skona miljön. Stor vikt läggs på körteknik, riskbedömningar och riskanalyser. Den som kör vattenskoter är befälhavare på ett fartyg och vad det innebär redogörs det utförligt för. Sista kapitlet redovisar kunskapsfordringar och hur examination går till. Boken är rikt illustrerad med bilder.

 

Om författarna

Kjell Johansson har en bakgrund i Försvarsmakten som yrkesofficer inom Marinen där utbildning av besättningar för olika marina fartyg var huvuduppgiften under många års tjänstgöring.

 

Idag driver Kjell sedan ett antal år tillbaka utbildningar för både stora och små fartyg. Kjell har också ett eget litet rederi med allt från vattenskotrar till ribbåtar. Kjell är också författare till läroboken Handhavande av snabba fartyg som är lämplig kurslitteratur till utbildningen med samma namn.

 

Sist men inte minst har Kjell även en gedigen erfarenhet inom båtracing med både nationella och internationella medaljer från olika mästerskap.

 

Bengt Utterström har ägnat sig åt fritidsbåtsliv under hela sitt liv på ledig tid. I familjen fanns motor- och segelbåtar, stora som små. Familjen semestrade varje sommar utmed norrlandskusten, i Stockholms skärgårdar och på Åland.

 

Bengts seglingsintresse fortsätter alltjämt och på senare år har han seglat till Shetland, Skottland och Hebriderna. Sommaren 2019 gick seglatsen till Island via Färöarna. Det har även blivit många års seglande runt i Östersjön och i Medelhavet.

 

Bengt har bland annat arbetat som navigationslärare sedan han var 14 år gammal. Idag är han författare till navigationsboken Fritidsskepparen, Fritidsskepparens radarbok med AIS, Fritidsskepparens VHF/SRC-bok och nu medförfattare till Förarbevis för vattenskoter. 

 

Vår samlade erfarenhet om vad som behövs, och lite till, för ett förarbevis för vattenskoter, finns samlat i denna bok. Det har varit vår ambition att göra en lättläst och pedagogisk bok med övningsfrågor som bygger på Transportstyrelsens kunskapsfodringar. 


Förarbevis för vattenskoter ingår i Fritidsskepparens serie av nautiska böcker. Övriga titlar är navigationsboken Fritidsskepparen, VHF/SRC-bok, Radarbok med AIS samt El, elektronik och nätverk ombord.

Fritidsskepparens böcker finnas bland annat att köpa här:
Akademibokhandeln, Bokus.com, Bryggboden.se, Nautic-Center.se.  Bokens webbplats är fritidsskepparen.com

//
Fotnot. Artikeln är skriven av mig, Bengt Utterström, som är medförfattare till boken förarbevis för vattenskoter. Det är mitt bolag, Lutra Marin AB, som är förlag för nämnda bok.
//

Kommentera gärna artikeln. Ange för- efternamn och bostadsort. 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut