VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Ny bok i Fritidsskepparens nautiska serie

Hafsorkesterns haverier – en berättelse om alla problem som kan uppstå under fem års segling runt jorden


Bengt Utterström 2023-03-27

Masten har just fallit. Inom några minuter är vajrarna som håller masten på plats kapade och riggen seglar ned för en sista vila på 4 000 meters djup i Atlanten. Kvar på masttoppen satt VHF-antennen.
Masten har just fallit. Inom några minuter är vajrarna som håller masten på plats kapade och riggen seglar ned för en sista vila på 4 000 meters djup i Atlanten. Kvar på masttoppen satt VHF-antennen.

Under fem års tid varade Niklas Krantz seglats runt jorden. Det blev en resa för livet med många upplevelser. Möten med andra människor, besök av platser som han inte visste fanns och mitt i allt detta en pandemi. Det hände också många saker med båtens utrustning. Men Niklas Krantz gav inte upp för det, trots mastbrott på Atlanten, rodehaverier med mera. Boken Hafsorkesterns haverier handlar om alla problem och hur Niklas Krantz löste dem genom ett tålmodigt kämpande.

Niklas Krantz är så vitt det är känt den förste att segla jorden runt i en Bavaria 30, en båt som knappast i första hand är tänkt för oceanseglatser. Boken här är hans egen berättelse om allt som krånglade och gick sönder på hans båt under fem års världsomsegling.

 

Mastbrott på Atlanten, motorkrångel, skador på rodret, en autopilot som ger upp, ankarspel som rostar, en jolle som säckar ihop, pumpar som hänger sig och mängder med olika elfel är bara några av haverierna.

 

I ”Hafsorkesterns haverier” berättas utförligt om alla missöden och hur de klarades upp. Niklas Krantz delar generöst med sig av sina segelbåtsfix och lärdomarna av de egna misstagen. Boken innehåller närmare ett par hundra bilder och tips för båtfolk.

 

Bokens framsida visar masten när den just fallit. Strax var stående riggen kapad (vajrarna som höll masten) och mast och segel sänktes mot en sista vila på 4000 meters djup.

 

Niklas skriver: ”Jag visste ingenting om äventyret eller om de människor och djur som jag skulle få möta över och under vattnet. Och jag visste inget om allt som kunde gå sönder på min båt Hafsorkestern och hur man lagar det. Jag hoppas att jag med den här boken kan inspirera andra att våga ge sig ut i det okända, trots allt som gick sönder på min båt. Allt går att lösa!”

 

En världsomsegling är en prestation i sig. Att som Niklas Krantz tålmodigt och uppfinningsrikt reda ut alla haverier och fullborda 45 000 sjömil gör hans segling till en bragd.

 

Niklas Krantz driver webbsidan Sittbrunnen.se.

 

 

 

Fakta:

Titel: Hafsorkesterns haverier

Författare: Niklas Krantz

 

ISBN nr 978-91-527-5818-2

Format 21 x 21 cm

178 sidor

Vikt ca 570 gram

Utgiven av Lutra Marin AB

 

Hafsorkesterns haverier finns bland annat att köpa hos Akademibokhasndeln, Bryggboden.se, Bokus.com, Nautic-Center.se, Sailon.se, Seapax.se och Vikingyachting.se. Bokens webbsida är Fritidsskepparen.se

 

Kommentera gärna artikeln eller boken. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Niklas Krantz i Västra Frölunda Patrick Lindahl, Västra Frölunda 2023-03-27