VHF/SRC mars 2023

Nya böcker funna på Allt för sjön

Hamnguider, praktiska skärgårdstips och juridik kring båtköpet är nyutkomna titlar


Bengt Utterström 2018-03-21


Hamnguiderna Åland och Landsort - Skanör med Öland, Gotland och Bornholm är två välkända hamnguider som nu finns uppdaterade. Skärgårdsstiftelsens vänbok för 2018 heter Skärgårdens fälthandbok och innehåller mängder med praktiska tips.

Den som vill fördjupa sig i juridiken kring ett båtköp köper förslagsvis professor Hugo Tibergs nyutkomna bok Båtköpet.

Nyutgivningen av böcker med nautisk anknytning är inte så frekvent numera. Det gamla anrika förlaget Nautiska, ägt av Norstedts, är lagt i karantän. En av anledningarna till det är att seglingsberättelser från de stora haven inte längre säljer i större upplagor. De flesta som långseglar berättar gärna om det på sociala medier. Med andra ord, det mesta är redan författat när resan är slut.

Då och då kommer dock nya böcker. Här nedan presenteras fyra nyutkomna. I vår kategori "Nautiska böcker" hittar du andra nautiska böcker.

Åland - Gästhamnar, farleder och ankarplatser


Författaren Anders Hellberg med flera har uppdaterat den numera välkända hamnguiden över Åland. I den nya upplagan har några hamnar tillkommit och och andra har utgått. Därför kan det vara värt att behålla den äldre upplagan om du har den.

Ett 70-tal åländska hamnar finns med.  Här hittar vi även förslag på naturhamnar. Guiden har också 16 redovisade tillfartshamnar och mängder med praktiska tips om segling på Åland. Varje hamn har en bild som visar läfaktor i hamnen i procent.

Mer information finns här: www.brixham.se

Hamnguiden 7, Landsort - Skanör med Öland, Gotland och Bornholm


Skagerrak Forlag producerar hamnguider med Hydrographicas sjökort. Det gör serigen till den bästa i sitt slag. Att Hydrographica är välkända för sina fina och noggranna sjökortsbilder över hamnar och naturhamnar torde vara välkänt för de flesta numera. Praktverket innehåller 376 hamnbeskrivningar, samtliga i färg och med detaljerade sjökortsbilder bredvid flygfotot.

Skagerrak forlag har äntligen lyssnat på båtfolket i Sverige - den nya hamnguiden är gjord i A4 format. Ni som har de tidigare hamnguiderna känner till att de sällan ryms i bokhyllan ombord. 414 sidor tjock.

Finns att köpa i båttillbehörsbutikerna och här: *Klicka vidare*

Skärgårdens fälthandbok - Skärgårdsstiftelsen

Skärgårdens fälthandbok är namnet på skärgårdsstiftelsens vänbok för 2018. Den innehåller 399 användbara tips och idéer författade av Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän.

Fälthandboken ger tips om det mesta. Det är tillexempel hur man ska vara förberedd i händelse av kris på en ö, hur man tömmer ett dass, hur en sommarfest fixas, hur man fäller träd, hur man får loss båten vid en grundstötning, hur man gör upp eld, hur man hanterar brännskador, hur man rensar en aborre, hur man öppnar en vinflaska om man saknar kortskruv, men har en sko och mängder med andra enkla, rådiga och praktiska tips.

Den 155 sidor tjocka boken innehåller fotografier och teckningar på varje uppslag.

Medelmmar i Skärgårdsstiftelsen får boken med posten. Andra kan köpa den här: *Klicka vidare*

Båtköpet av Hugo Tiberg

1973 kom boken Båtjuridik. Författaren, Professor Hugo Tiberg håller på att uppdatera boken Båtjuridik och det är, enligt Hugo Tiberg, ett tidsödande arbete. Boken Båtköpet är en del av den planerade uppdateringen av Båtjuridik. Båtköpet behandlar äganderätt och ägarskydd, köpreglerna, beställning, avbetalningsköp, utlandsköp och om mervärdeskatt vid båtköp i Sverige och utomlands. Boken vänder sig i första hand till braschfolk och jurister.

Beställ här *Klicka vidare*

Tipsa en vän Skriv ut