VHF/SRC mars 2023
Arholma - Björkskär

Nya Specialsjökort från Hydrographica


Bengt Utterström 2023-05-03


Hydrographica har under våren kommit ut med två nya specialsjökortskataloger i A3-format som täcker hela kuststräckan Arholma – Björkskär. Det är de yttre östra delarna av Roslagens- och Stockholms skärgård. 


Tack vare den privatägda sjökortstillverkaren Hydrographica har de unika svenska skärgårdsområdena blivit tillgängliga för oss fritidsbåtsmänniskor. Deras nyproducerade sjökort i skala 1:10 000 har gjort stora delar av våra skärgårdsområden farbara. De är tillverkade efter moderna metoder och sjömätta på plats. Det gör tillgängligheten stor och att många av oss vågar åka mellan kobbar och skär som är fullt farbara, men som i Sjöfartsverkets sjökort är mörkblå och knappt synliga.

 

Sjöfartsverkets huvudsakliga uppgift är att producera sjökort för handelssjöfarten och göra farleder och kuster säkra. Sjöfartsverket producerar sina sjökort i skala 1:50 000 och vissa delar i skala 1:25 000 över motsvarande områden. Dock är det sparsmakat med sjömätningar innanför mörkblå tremeterskurvan och i ytterskärgårdsområden. Som alla förstår åker inte handelssjöfartens stora fartyg omkring i ytterskärgårdsområden och allra minst på grundare områden än tre meter. Därför har vi fritidsbåtsägare Hydrographica att tacka för att de gör sjökort över dessa områden. 


Två nya specialsjökortsportföljer


De två nyproducerade sjökortsportföljerna är i A3 format och påminner om Sjöfartsverkets båtsportkort. Den nya norra delen täcker området Arholma – Söderarm – Rödlöga.Den södra delen täcker Ängskär – Svenska Högarna – Björkskär.

 

Hydrographica har inte fått förnyat tillstånd att rita in alla stenrösen och kummel på öar i dessa kort. Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets har, på deras initiativ, föreslagit att foton på många fasta sjömärken kan redovisas på en översiktsbild. Sedan har SXK:s hamn- och farledskommité i Stockholm fotograferat flera av märkena och letat reda på de som saknat foto. De har bekostat layouten och trycket av dessa uppslag. Några av bilderna är från Sjöfartsverket och Hydrographica. Bilderna finns inlagda längst bak i respektive sjökortskatalog. Hydrographica har sedan tidigare producerat specialsjökort i A3-format över bland annat Stockholms mellersta och södra skärgårdar, Vänern, norra Vättern och Gästrikekusten med flera platser.

 

Sjökorten är tryckta på ett 110 grams syntetmaterial som heter Polyart. Det ger papperskänsla och kan vikas och blötas utan att det gör något. Det bör dock inte ligga framme i solljus när de inte används.

 

Specialsjökorten säljs i de flesta båttillbehörsbutiker och kan beställas från Hydrographicas webbsida www.hydrographica.se   

 

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut