VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Göteborgs Båtmässa reportage 4

Prylar på Göteborgs Båtmässa


Patrick Lindahl Bengt Utterström 2019-02-13

Sjöräddningssällskapet, SSRS, är även aktiva vintertid och rycker ut för att bland annat undsätta skridskoåkare som fått problem med bristfälliga isar.
Sjöräddningssällskapet, SSRS, är även aktiva vintertid och rycker ut för att bland annat undsätta skridskoåkare som fått problem med bristfälliga isar.

Nedan följer några nyheter och andra saker som vi hittade på Göteborgs Båtmässa.


Nya Wallasvärmare värmer varmvatten


Wallas har kommit ut med en ny serie dieseldrivna värmare. En Combi-modell ger även värme till varmvattenberedaren. Praktiskt för den som ligger kvar länge i naturhamnen. Värmarna kan styras och övervakas via WiFi och blåtand. Passar också husvagnen och en mindre sommarstuga. Marknadsförs av Sleipner.

 www.sleipnerab.se


Sjömätning av Wsp

Arronet 23.5 CC Work.
Arronet 23.5 CC Work.

Multibeamekolodet är monterat under skrovet.
Multibeamekolodet är monterat under skrovet.

Konsultföretaget Wsp satsar på en mindre sjömätningsbåt av märket Arronet där man behöver göra undersökningar av bottenförhållanden för mindre hamnar, kraftbolag och entreprenadbolag. Hela sjömätningsutrustningen har placerats i en kassett med antennmast på fördäck som går igenom båten i en schakt. På undersidan av kassetten sitter multibeam-ekolod som skannar av botten. Data samlas in och presenterar en 3D-bild av bottenförhållanden. Möjlighet finns även att sätta en laser på däckshuset som skannar av omgivande land, bryggor och byggnader.

www.wsp.se 


John Deere marinmotorer


John Deeres motorer är gjorda för att vara arbetshästar och att kunna leverera 24/7. Nu är deras modell 4045 upphottad och kan leverera 275 eller 315 hästkrafter, beroende på arbetsprofil. Motorn uppfyller alla gällande miljönormer. VIkt ca 560 kg. Markandsförs av DieselPower i Kungsbacka.

www.dpower.se 


Fusion ARX 70 trådlös fjärrkontroll


Fusion ARX 70 är en vattentålig och trådlös fjärrkontroll för Fusion marinstereo. Funktionerna omfattar val av källa, låt, radiostation, volym samt play och paus. Den kan placeras var som helst ombord då den är vattentålig (IPX6) och drivs med CR2032 batteri. Anslutning till stereon sker via ANT och ger en räckvidd på cirka 10 meter. Den levereras med dubbelhäftande tejp för fastmontering och är mycket enkel att lossa om man vill ha den liggande lös på bordet.

 

ARX 70 är kompatibel med följande Fusion marinstereo, MS-RA770, MS-AV755, MS-UD755, MS-RA70, MS-RA70N, MS-BB100 samt PanelStereo och StereoActive. Fjärrkontrollen finns i två versioner, svart och vit.

www.comstedt.se


Exclusivt tåligt porslin On Tour från Kahla


Tyska Kahla tillverkar ett porslin som är avsett för fritidsbåtar. Det är tåligt och dessutom försett med en tunn fin gummering undertill. Det gör att tallrikar och koppar inte glider så lätt vid krängning eller sjögång. Nya serien heter Kahla.

Importeras av Navinordic och säljs i välsorterade tillbehörsbutiker.

www.navinordic.com

Strandstädarkartan bidrar till rena stränder


Projekt Ren Kust är ett initiativ från tolv kommuner utmed västkusten. Projektets syfte är att få frivillga grupper att hjälpas åt att städa kusten. Enligt Ren Kust dumpas 220 000 kubikmeter skräp i Nordsjön varje år. Cirka 8 000 kubikmeter av dessa når väskustens stränder varje år. Det motsvarar en kubik skräp per timme. Året runt, enligt interregprojektet Ren Kust. 

Strandstädarkartan finns för att underlätta för alla frivilliga vilka stränder som behöver städas, vilka som har städats och vilka som planeras att städas. Av kartan framgår även vilka så kallade OSPAR-stränder som finns i Bohuslän. Dessa ska inte städas av allmänheten.

www.strandstädarkartan.se

Sailing West

Sailing West är en plattform på Youtube där den som vill kan lägga upp filmklipp från Västkusten. Det kan handla om båtprojekt, intressanta platser, seglatser eller om man vill dela med sig av tekniska tips. Sailing West dris av Leisborn Media.

På  www.youtube.com/c/sailingwest finns filmer upplagda. Det går att prenumerera på tjänsten.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut