VHF/SRC mars 2023
Kanalfärd i sommar?

Göta kanal och Dalslands kanal planerar för rekordsommar


Bengt Utterström 2021-04-29

Bild:Jonas Ingman

Intresset för att åka båt på kanal väntas bli rekordstort i sommar. Både Göta kanal och Dalslands kanal märker ett stigande intresse för såväl båtfärd som besök utmed kanalerna.

Även destinationer och uthyrare längs kanalerna vittnar om ett högre bokningsläge. Hos Göta Kanal ser man tydliga trender för året.


När Göta kanal öppnar den 4 maj är antalet båtbokningar fler än någonsin. Att allt fler väljer att semestra i Sverige, det märks tydligt i Göta kanals bokningar. Utöver båtgästerna väntas också fler turister komma via landvägen i år, för att nyttja kanalens cykel- och vandringsmöjligheter.


”Många svenskar planerar en semester på hemmaplan i sommar och vi ser att intresset för en aktiv semester i naturen är stort, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.


Klassiska klippkortet ersätts

Det gamla hederliga klippkortet ersätt med ett nytt digitalt system i Dalsland.
Bild:Jonas Ingman
Det gamla hederliga klippkortet ersätt med ett nytt digitalt system i Dalsland.

I Dalsland ser man också redan nu ett ökat intresse för kanalfärd i sommar. De båda uthyrningsbåtarna är bokade för sommaren så när som på någon enstaka vecka.


”Vi är i full färd med att ställa allt i ordning inför sommaren", säger Julia Kvarnlöv vid Dalslands Kanal och fortsätter: ”Ett nytt bokningssystem kommer vi att ha till sommaren. Stugor, hyrbåtar och egen kanalfärd kan då bokas via ett nytt digitalt system. Det gamla nostalgiska klippkortet ersätts med modern teknik."


Göta kanal ser tydliga trender i år

Naturupplevelser på land och vatten: Intresset för att cykla och vandra kortare och längre sträckor längs Göta kanal är stort, det syns inte minst på söktrafiken på gotakanal.se. Även intresset för att paddla kajak eller sup ökar och i år erbjuds uthyrning på fler ställen längs kanalen. För de som söker lugn erbjuder exempelvis Göta Hotell i Borensberg skogsbad där besökarna erbjuds skogspromenader för att få lugn och harmoni.


Båtsemester hetare än på länge
: Under pandemiåret har allt fler svenskar fått upp intresset för båtsemester. Betydligt fler än vanligt har bokat biljett längs hela Göta kanal och inte bara för olika etapper. En ny gästhamn i Motala öppnar för att möta efterfrågan. Intresset för att hyra båt har också ökat enligt Göta kanal charter i Motala som i år även erbjuder tre eldrivna båtar.


Lyx och naturliv:
 Att uppleva naturen på ett bekvämt sätt väntas bli stort i år. Längs Göta kanal finns flera nya glampingställen – det vill säga exklusivt inredda campingtält – liksom lyxigare matställen och hotell såsom Söderköpings brunn och populära Norrqvarn i Lyrestad.


Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september.

 

Mer information här:

www.dalslandskanal.se

www.gotakanal.se

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut