VHF/SRC mars 2023

Segling som livsstil

Lars Hässler har seglat 190 000 sjömil med S/Y Jennifer!


Bengt Utterström 2013-12-16

Imponerande 190 000 sjömil eller 7 600 sjömil per år i 25 års tid har Lars Hässler seglat med sin S/Y Jennifer. Lars, det är vi som ska hälsa med honör!
Imponerande 190 000 sjömil eller 7 600 sjömil per år i 25 års tid har Lars Hässler seglat med sin S/Y Jennifer. Lars, det är vi som ska hälsa med honör!

Knappast någon svensk fritidsbåtsseglare har seglat lika långt som Lars Hässler. För honom är seglingen en livsstil. 1988 sålde Lars Hässler allt han ägde och köpte segelbåten Jennifer. Sedan dess har det varit segling för nästan hela slanten. Däremellan har han skrivit minst sju böcker om sina äventyr. Jag träffade honom på ett halvsunket hak i Hjorthagen och vi pratade om livet som seglare och om kommande seglingsplaner.

Lars Hässler, född 1946, gjorde inte som alla andra efter avklarade universitetsstudier på juristlinjen. Det blev segling mellan 1979 till 1981 på andras båtar.” Några års ”hederligt” arbete följde därpå. Jag jobbade under en tid som råvarumäklare åt Boliden”, berättar Lars. Hösten 1988 sålde han allt han ägde och köpte drömbåten, en Beneteau Oceanis 500 av 1988 års modell. ”Min dotter heter Jennifer och därför fick båten också heta det”, berättar Lars. Nu har båt och Lars imponerande 190 000 sjömil tillsammans. Två varv runt jorden har han seglat Jennifer. Tre varv totalt om man räknar seglatserna med andra båtar. Lars har långt mer än 200 000 sjömil bakom sig och tack vare jordenruntseglingarna är han en av få svenskar som med värdighet kan bära röda byxor.


Jorden runt 2009 – 2013
Den 29 september 2013 kom Jennifer åter till Stockholm efter en fullbordad jordenruntsegling. Lars med besättning startade sommaren 2009 och gick Donau, över Svarta havet och landade i Marmaris i Turkiet. Där övervintrade båten och en hel del service gjordes ombord. ”Båtar måste alltid underhållas. Det är i stort och smått. All stående rigg (stag och vant som håller masten uppe) byttes, vilket jag för övrigt gör vart tionde år.


All stående rigg (vant och stag, inte masten) byts vart tionde år. Inte nödvändigt för en normal fritidsbåt som i snitt seglas under 300 sjömil per år, men den som seglar över 7 500 sjömil per år bör lägga in det i kalkylen.
All stående rigg (vant och stag, inte masten) byts vart tionde år. Inte nödvändigt för en normal fritidsbåt som i snitt seglas under 300 sjömil per år, men den som seglar över 7 500 sjömil per år bör lägga in det i kalkylen.

Watermakern som producerar sötvatten ombord hade gjort sitt och en ny installerades plus en hel del annat. I Turkiet är det billigare att göra stora jobb, men det sker inte av sig självt. Jag besökte varvet ett antal gånger för att se hur jobben framskred”, berättar Lars. Jag lät även montera ett extra förstag och nu kan vi segla med dubbla försegel med två spirbommar vilket har varit ett lyft.


Våren 2010 fortsatte seglingen, bland annat via Jemen, Indien, Kina, Japan, Alaska och Grönland, för att så småningom åter landa i Stockholm i september 2013.


Dubbla försegel och gott om solpaneler gör livet ombord bekvämare.
Dubbla försegel och gott om solpaneler gör livet ombord bekvämare.

Seglar med betalande gäster
För Lars Hässler är segling en livsstil. För att finansiera den har han betalande gäster ombord. Som mest är det 7 gäster plus honom. Beläggningen ligger på cirka 80 % i snitt. ”När tsunamin kom i Japan fick jag några avbokningar. Det var faktiskt två dagars segling när jag var helt ensam ombord, men det var enda gången.” Över 1 600 gäster har seglat med honom under åren. Ungefär en tredjedel av dem är ofta återkommande. Många stannar ombord i tre till sju månader. Ofta seglar vi i samma gäng i tre till fyra månader i sträck. Andra är med någon månad. ”Jag är något av reseledaren som både kör bussen och driver vandrarhemmet”, säger Lars med ett leende.


Jag blir naturligtvis nyfiken på hur han lyckas driva runt detta företag på egen hand. I Lars svar förstår jag att han jobbar hela tiden utom när han sover. Fast det gör han ju på jobbet! Gästerna lär sig snabbt. De sköter det mesta ombord efter bara några dagar. Under nattseglingar sover han som alla kaptener med ett öga. Således behöver de bara dunka foten i sittbrunnen så kommer Lars upp.


Den moderna tekniken utnyttjas flitigt. Ombord finns Sailors modell 150 för satellitkommunikation via Inmarsat. Fast det är inte billigt. Han har räkningar på mellan fem- till tiotusen kronor per månad i kommunikationskostnader. Det är dock nödvändigt att ha kommunikationsutrustning för det är så Lars kan hålla kontakt med gäster som står i tur med att mönstra ombord.


Jag kan intyga att Lars är mycket flitig på Facebook och det är ju bara möjligt tack vare satelliterna och WIFI i hamnarna.


Nu ligger Jennifer på ett varv i Stockholm och väntar på våren 2014. ”Vad gör du nu i vinter”, undrar jag. Lars berättar att det är båtfix, han skriver på kommande boken ”Över tre oceaner” och så håller han föredrag. Till sommaren blir det arbete med den populära hamnguiden ”Arholma –Landsort” som ska uppdateras.


Nästa långsegling blir Sverige runt 2015
Numera är det möjligt att segla runt Sverige. Man startar i Stockholm, seglar till Ryssland och följer kanalerna mot Vita havet, rundar Murmansk och Nordkap, gör en sväng till Spetsbergen och sedan åter till Stockholm via norska kusten och Blekinge. Här får man inte göra misstaget att gå Göta Kanal hem från Göteborg för då har man ju inte rundat Sverige! Den resan tänker jag göra med start våren 2015 och tre månader senare är vi åter hemma, säger Lars. Lars Hässler kan bli förste svensk som gör den resan. Om du vill hänga med tar Lars emot bokningar redan nu.


Flitig författare


Lars Hässler har givit ut många seglingsböcker. Även där är nog Lars Hässler flitigast bland de svenska författarna som skrivit böcker om seglingsäventyr. Lars böcker handlar om allt från kanalresor i Europa till Alaska med mera. Några av dem är skrivna tillsammans med andra författare. Marie Blomqvist är medförfattare till två av dem. Först ut var ”Yrke världsomseglare”. ”Jennifer mot Alaska” är den senast utgiva och den kom 2012. Samtliga från Nautiska förlaget.

De flesta av hans böcker går att beställa direkt från vår kategori ”Nautiska böcker” i vänstra spalten.


Vill du boka Lars Hässler för ett föredrag når du honom här:

Mejl
lars@yacht-jennifer.nu , webbsidan: www.yacht-jennifer.nu  eller varför inte bli Facebookvän med honom? Sök på ”Sailing on yacht Jennifer” på Facebook.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut