VHF/SRC mars 2023
Ska seglas av kvinnlig besättning

SCA sjösatte första VO 65 båten för Volvo Ocean Race 2014-15


Jörgen K Olsson 2013-09-23

Bild:Rick Tomlinson

På måndagseftermiddagen sjösattes SCA:s tävlingsbåt för Volvo Ocean Race 2014-15. Det är den allra första båten i serien av den nya en-typsbåten, VO 65, som ska användas i de två kommande jorden runt-kappseglingarna.

Tillsammans med Team SCA:s båtbyggare och tekniker har delar av SCA:s kvinnliga besättning hjälp till i arbetet att förbereda båten för sjösättningen. Under den kommande veckan ska flera tester genomföras. Bland annat ska båten krängtestas i vattnet. Först senare i veckan planerar SCA att segla den nya båten för första gången.

 

– Det är fantastiskt att äntligen se den i vattnet. Hela vår besättning ser fram mot att lära känna båten ordentligt. Det ska bli spännande att se hur vi klarar det och hur bra den seglar. Vi har nu tolv månader på oss att lära oss allt om båten innan tävlingen startar, säger Liz Wardley, båtkapten i Team SCA.

 

Både kontrakterade seglare och kandidater från Team SCA kommer till England under veckan och ska testsegla båten utanför den engelska sydkusten innan den första långseglingen, från Southampton till SCA:s bas i Puerto Calero på Lanzarote, inleds.

 

VO65 har designats av Farr Yacht Design i USA och byggts av ett konsortium av båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz. Totalt har den första båten tagit sju månader att bygga.

 

SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag som utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter. SCA kommer att delta med en helt kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014-15.SCA deltar i racet med världens bästa kvinnliga havskappseglare, som har förmågan att arbeta tillsammans som ett högpresterande team.

  

Fakta Volvo Ocean 65

Längd i vattenlinjen:                 20,00 m (65 fot)

Längd inkl. bogspröt:                22,14 m (72 fot)                                                      

Bredd:                                            5,50 m (18,4 fot)

Djupgående:                                4,78 m (15,8 fot)

Vikt:                                                 11 639 kg (25 659 pounds)

Masthöjd:                                     30.30 m (99.4 fot)

Max segelyta:                              716 m2

Mer information på www.sca.com


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut