VHF/SRC distanskurs

På gång:
En förhoppning om att Corona-eländet går över så snart som möjligt...
Regn över land och sol utmed kusten

”Skit i väderapparna och njut av båtlivet i sommar”


Text & bild: Bengt Utterström 2013-06-16


Allt fler tycks styras av mobiltelefonens väderappar. Redan vid hemmets frukostbord kan dagens planerade båtresa ta slut. Anledningen är att väderappen visar ett molnområde som förväntas dra in under eftermiddagen. Känns situationen igen? Slutar din båtresa innan den börjat? Mitt råd är, tona ned väderapparnas inflytande och njut av båtlivet i sommar!


Visst, det är provocerande att säga att ”strunta i vädret” när man ska ut på sjön. Naturligtvis menar jag inte att man helt ska bortse från vad det blir för väder innan en sjöresa, men en sanning är att vädret nästan alltid är bättre i skärgårdar och utmed kuster än vad prognoserna förutspått.


Det kan vara mulet och regn över land, men i kustbandet och i skärgården skiner solen. Så är det ofta utmed hela svenska kusten.


Handen på hjärtat, hur vanligt är det att ett riktigt skitväder ställer till problem för oss båtägare sommartid? Jag vistas i fritidsbåt långa perioder varje sommar. Både i skärgårdar och utmed kuster. Min erfarenhet är att det är sällan som vädret hindrar mig och många andra. Visst, det kan vara blåsiga dagar, men i skärgårdar blir det sällan någon besvärande sjögång. Ute till havs kan det gå vågor, men ”ju bökigare en dag varit till sjöss, desto skönare är det att komma i hamn.”


Ta med vindtäta och varma kläder. Även en mulen och blåsig dag ger dig garanterat härliga upplevelser. För det riktigt dåliga vädret är sällsynt. Och blir det regn, dimma eller blåsigt, stanna i hamn den dagen, gå promenader, läs en god bok och njut av havets och skärgårdens mystik. Låt inte väderapparna hindra dig från den upplevelsen.

Njut av den korta sommar vi har!


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utComstedt bogpropeller

Dieselpower feb 2019

Ultra marin ankare feb 2020

Radarboken


SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten