VHF SRC-bok
Borde fått pris i DAME AWARD

Anchorroll visar var ditt ankare ligger


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2014-11-20

Anchorroll visar var ditt ankare ligger vid svajankring.
Anchorroll visar var ditt ankare ligger vid svajankring.

Anchorroll visar var ditt ankare ligger. En lina monteras på ditt ankare med en karbinhake. När ankaret fälls ligger ett flöte kvar vid ytan, rakt ovanför ankaret. I flötet ligger linan på en spole som alltid håller den sträckt. Fiffig sak som vi hittade på METS. Vi ser även nackdelar om många har sådana i en hamn.

Idén bakom Anchorroll är att andra ska kunna se var du lagt ditt ankare vid svajankring. Flötet ligger alltid rakt ovanför ankaret. Linan hålls hela tiden sträckt tack vare spolmekanismen.

Fördelen med ett flöte vid svajankring är uppenbar. Det är lätt för andra skeppare att se var ditt ankare ligger och de har då lättare att lägga sitt eget ankare på ett ställe så att linor eller ankare inte ligger för nära varandra.

Ett problem kan dock uppstå om flera lagt ut Anchorrolls vid akterförtöjning. Ligger det ett antal flöten i vattnet när vi närmar oss en hamn är det troligt att vi kör på något flöte. I normalfallet kör vi rakt över ankare eller lina utan problem. Vi ser här en risk i att Anchorroll kan fastna i propellrar eller kanske en logggivare eller i ett segelbåtsroder. Linan är tunn och kilar säkert in på trånga ställen vid påsegling. Problemet kan också uppstå när vi tar hem vårt eget ankare. Men för svajankring ser vi att Anchorroll säkert fyller en funktion.Linan är avsedd för ankring på upp till 12 meters djup. En extra förlängning följer med på 8 meter. Linan har en kapacitet på 80 kg och således är det inte tänkt att använda linan som en draglina om ankaret fastnat i något på botten.

Anchorroll kan förvars fastsatt vid till exempel pullpit. Ett kardborreband håller den på plats. Försedd med en vattentät lampa, finns som tillbehör, ser andra var ditt ankare ligger när det är mörkt.

Anchorroll var nominerad på DAME AWARD på METS, men gick konstigt nog inte vidare. Produkten är inte prissatt i Sverige, men torde hamna på drygt 2 000 kronor.

Se mera här: www.anchorroll.com  

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Instämmer med problemen Christer Jennemyr Kalmar 2014-11-20Jabsko jan 2022 Comstedt

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten