VHF/SRC mars 2023
Satellittelefon når alla

Satellittelefon, ring vem som helst från var som helst


Text & bild: Bengt Utterström 2017-05-29

Från vänster: Bärbar satellittelefon, i mitten en så kallad Opitimizer och till höger en vanlig smartphone.
Från vänster: Bärbar satellittelefon, i mitten en så kallad Opitimizer och till höger en vanlig smartphone.

Satellittelefon används av många långseglare. Satellitkommunikation är oslagbart när det gäller täckningsområden. En satellittelefon har ständigt kontakt med satelliter och därför kan man ringa till och från mitt på Atlanten eller läsa sina mejl. Men vilken operatör ska man välja?

Själva satellittelefonen påminner om en femton år gammal mobiltelefon och kostar som de gjorde för 25 år sedan. Det går att sända SMS, men för till exempel bokstaven ”F” får man trycka tre gånger på tangenten två. Samtalen är hiskeligt dyra jämfört med vanlig telefoni, men trots det ett fantastiskt kommunikationsmedel. Nedan reder vi ut vad satellitkommunikation är, vad man bör tänka på och hur det fungerar.

Allmänt om satellitkommunikation.
Utrustningen för satellitkommunikation är i princip densamma som för de bärbara mobiltelefonerna som vi har idag. Mobiltelefonerna kommunicerar med ett 3G, 4G eller NET1-nätverk. När vi talar om satellitkommunikation menar vi till exempel telefoner som kommunicerar med olika satelliter.

En stor skillnad mellan kommunikation med mobiltelefoni och satellitkommunikation är att överföring av data sker betydligt långsammare. Tal är ingen större skillnad, men överföring av data, till exempel nedladdning av hemsidor eller annan data såsom GRIB-filer, bildbilagor i e-post etcetera går betydligt långsammare. Det finns dock system som klarar överföring av data via satellit snabbt. De utrustningarna används främst inom handelssjöfarten och kostnaderna är högre.

Fördelen för en långseglare är uppenbar. Möjlighet ges att hålla kontakt med nära och kära när mobiltelefonens GSM eller VHF inte räcker. Den går även att läsa e-post. Dock bör man undvika att skicka bilder eftersom de tar mycket utrymme jämfört med vanlig text. Satellittelefoni är inget för Facebook eller Instagram. Med satellittelefon betalar man för överförd tid vid tal. Om mejl eller surf används betalar man för överförd datamängd. Det finns olika abonnemangslösningar.

Vilket satellitsystem ska man välja?
Det är med satellitsystem som med mobiltelefonisystem. Man måste välja operatör. Här talar vi om olika satellitsystem som var och en har sina fördelar och möjligheter beroende på vad man ska ha satellitkommunikationen till. Behoven är olika för nyhetsreportrar, långseglare, handelssjöfarten, flygplan och säkerhetstjänster med flera. Till exempel står det högt på sjömännens önskelista att kunna surfa på internet ombord. Skärgårdstrafiken behöver fungerande betalsystem med kontokort och där är ofta ett satellitsystem lösningen.

De satellitsystem som passar många långfärdsseglare är Iridium, Inmarsat och Thuraya. Andra satellitsystem är Globalstar och Telenor med flera. Som kund väljer man således ett satellitsystem. Det finns dock antenner som klarar två olika satellitsystem.

Det kan vara klokt att anlita en så kallad distribution partner (kan jämföras med mäklare), för att få hjälp med vilket system som passar just de egna behoven. Ingen vill ju betala för tjänster som man inte behöver eller för dyra samtalsavgifter om det finns billigare.

 


IEC Telecom

Företaget IEC Telecom är ett franskt bolag som är stora på satellitkommunikation. De har inga egna satelliter, de är distribution partner åt olika satellitföretag. I Sverige har IEC Telecom Sweden ett kontor sedan tre år tillbaka, passande nog vid Telefonplan i Stockholm. Där arbetar Arnel Bacic och Joakim Schedin. Jag träffade Joakim Schedin och bad honom förklara hur det fungerar:

”Moderbolaget IEC Telecom är en så kallad DP-partner (Distribution Partner) med de stora leverantörerna vilket ger oss de bästa avtalen, både på hårdvara och på Airtime. Airtime är den tid man ringer eller den mängd data man förbrukar. Vi kan leverera allt från handhållna Iridum/Inmarsat-telefoner, till stora VSAT anläggningar med 20 Mbits uppkopplingar. Tack vare att vi har en egen infrastruktur, så har vi en mycket bra kontroll på alla nätverken", säger Joakim Schedin.

Cordland Marine säljer också satellitkommunikationslösningar

Cordland Marine säljer också satellitkommunikationsutrustning och airtime, berättar Ann Movitz på Cordland Marine. "Iridium och Inmarsat är vanligt för fritidsbåtar. Vi erbjuder också Thuraya men det är mindre vanligt. Förutom satellitutrustningarna erbjuder vi Yachtrouter som är en router där man dels lätt kan hålla ordning på hur man surfar (wifi/4G/satellit) och det ingår en WIFI-booster som gör att man kan nå trådlösa nätverk från långt håll.
 
Vi erbjuder också VSAT och för fritidsbåtar finns en liten 65 cm antenn där man surfa, sköta bankärenden, delta på sociala medier med mera utan utan att det kostar så mycket. Streama film tar för mycket data så det går ännu inte att göra över satellit. Däremot finns en tjänst som går att köpa till där man prenumererar på filmer, nyheter och sport som systemet laddar ner då det för övrigt är lite trafik i systemet, vanligtvis om natten."
 
Med en sådan antenn kostar minsta abonnemanget för vanlig surf $ 49/månad (ca 440 kronor exklusive moms) och då ingår 50 MB surf. Använder man mer kostar varje MB $ 1.99/st. Hastigheten är 2 Mbps från land till antenn och 128 Kbps från antenn till land. Den täcker dock inte hela jorden.

Joakim Schedin, välkänd inom marinelektronik, säljer numera satellitkommunikationslösningar hos IEC Telecom.
Joakim Schedin, välkänd inom marinelektronik, säljer numera satellitkommunikationslösningar hos IEC Telecom.

Vad skall jag tänka på när jag väljer en satellitkommunikationslösning?
Joakim Scedin på IEC Telecom Sweden: Det finns några frågor man bör besvara för sig själv innan man ska välja Satcom-lösning:

• Vilken täckning behöver jag? Det vill säga, var kommer jag att befinna mig när jag skall använda min satellitkommunikation?
• Vilken typ av kommunikation kommer jag att använda? Skall jag mestadels ringa och prata med andra eller kunna skicka några textmeddelanden, e-post eller vill jag kunna surfa på olika hemsidor. Är Facebook viktigt? Frågan är viktig, svaret anger vilken bandbredd du behöver ha på din kommunikation och därmed också vilken hårdvara du måste ha för att uppnå en viss bandbredd.
• Hur mycket tror jag att jag kommer att använda min utrustning?
Den här frågan svarar på vilken typ av abonnemang du behöver till din utrustning.
Kommer jag att ringa mycket och inte vill vara låst, så bör man t.ex. använda sig av ett 12 månaders fast abonnemang för t.ex. Iridium. Då kan jag dels utnyttja min utrustning när jag vill, och dels så får jag ner samtalskostnaden per minut när jag väl använder utrustningen.
Skall jag surfa mycket bör jag se till att köpa rätt datamängd direkt. Det kan bli extra kostsamt om man överstiger den månatliga mängden data man köpte från början eller så minska bandbredden.


Hur hittar satelliten rätt?

Jag trodde att om man ringer med en satellittelefon via satellit så är det satelliten som letar rätt på min mobil och sedan kan vi samtala. På min fråga hur det fungerar förklarar Joakim Schedin för mig att satelliten är en ”spegel” som tar emot och sänder signaler till satellittelefonen. Satelliten speglar också till en markbaserad basstation på land och sedan transporteras samtalet via kabel till nästa basstation som sedan via radiovåg sänder till och från min mobiltelefon. Således är satelliterna beroende av markbaserade landstationer för att det ska fungera.

Varför är överföringen så låg?

”Det finns många faktorer som spelar roll, men en stor del är att antennen för utrustning av satellitkommunikation påverkar bandbredden. Rent generellt: Ju större antenn man har, desto högre bandbredd kan du få. Överföringshastigheten för en liten antenn är endast 2,4 kb/s.
Några andra saker att tänka på är att det inte går att sitta i soffan i ruffen och småmysa kring ett telefonsamtal med satellittelefon. Antennen måste nämligen ha fri sikt mot skyn, ingenting får hindra det. Således blir det till att stå i sittbrunnen och ringa med antennen utanför huvan till sjöstället.


Kostnader

Att köpa en ny satellittelefon kostar från cirka 11.000 kronor inklusive moms. Samtalen kostar mellan 10 till 20 kronor per minut, främst beroende på om man har kontantkort eller ett fast abonnemang. Att svara om det ringer i en satellittelefon kostar ingenting för mottagaren. Den samtalstaxan belastar den som ringer upp.
En satellittelefon som står i stand by kostar ingen samtalstaxa. Batteritiden är kring 30 timmar för en Iridium 9575 telefon i stand by läge och den har cirka 4 timmars samtalstid.


Optimizer håller kostnaden nere

Varje gång en laptop eller surfplatta startas sker en viss mängd dataöverföring beroende på att datorn letar uppdateringar. Det är en väldigt stor mängd information som då skall överföras. Med en satellittelefon, eller en Iridium GO, så kommer bandbredden inte att räcka till för att dataöverföringen ska fungera och därmed inte heller din möjlighet att skicka eller ta emot e-post eller ladda ned väderfiler.

Ett sätt att lösa detta är att använda en så kallad Optimizer tillsammans med en programvara, OptiAcess. Optimizern kommer tillsammans med OptiAccess att konfigurera kommunikationen så att all onödig data blockeras, men du kan överföra det viktigaste såsom e-post eller GRIB-filer på ett smidigt sätt. Optimizern kopplas till datorn antingen via WiFi eller kabeln. En Optimizer kostar cirka 1 750 kronor och OptiAccess kostar 50 US-dollar exklusive moms per månad för ett obundet abonnemang.

Utvecklingen

Den som har en iPhone kan via en dockningssats använda sin telefon för satellitkommunikation. Det är ett billigare alternativ än att köpa en satellittelefon. Satellittelefonerna är, som nämndes inledningsvis, som gamla tröskverk jämfört med dagens Smartphones som vi blivit bortskämda med. Säkert minns de allra flesta av oss hur SMS sändes genom att trycka 1 -3 gånger på siffertangenterna för rätt bokstav.

Inom några år kan vi säkert räkna med betydligt modernare telefoner och lägre priser. Även Garmin har börjat med satellitkommunikation, men där går det än så länge bara att sända textmeddelanden och nödsignal.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut