VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Inte pestflagg

Signalflagga Q kommer till användning i sommar


Text & bild: Bengt Utterström 2020-04-09

Nej, detta är inte en pestflagga. Det är signalflagga Q som betyder att \
Nej, detta är inte en pestflagga. Det är signalflagga Q som betyder att "mitt fartyg är fritt från smitta." Finns att köpa hos bland annat Flaggfabriken International i Göteborg och i välsorterade båttillbehörsbutiker.

Den gula signalflaggan Q är inte en pestflagg. Tvärtom. Och runt om i världen sitter svenskar fast i sina båtar. För att förgylla påsken kommer här också några ord att friska upp minnet med inför sommaren.

Påsken är här. Säkert kommer många att börja vårrustning av sina båtar. Branschorganisationen Sweboat har sänt ut ett informationsblad om hur vi bör bete oss både på varvet, i båtklubben och till sjöss. Längst ned i artikeln kan du klicka fram det.

Oceanseglingsklubben sände ett mejl och berättar bland annat följande: 

"Vi har medlemmar som sitter i sina båtar runt om i världen med utegångsförbud, medlemmar som vill komma hem till Sverige utan att veta hur, medlemmar som har båtar i länder dit de inte kan resa och medlemmar som länge planerat avsegling som nu måste skjutas på framtiden."

Vi som är hemma i Sverige ska vara otroligt tacksamma för att vi är här. Jag talade med en leverantör i Tjeckien och han berättade att han inte varit ute på restaurang eller rört sig fritt på över en månad. Själv kom jag hem från tennis efter att ha ätit lunch på en restaurang.

Den gula signalflaggan Q kallas i folkmun för pestflaggen. Det är fel. Flaggan betyder inte pest ombord. Det är precis tvärt om. Den betyder "mitt fartyg är fritt från smitta och jag begär fri samfärdsel med land." Med den hissad i styrbords vantspridare slipper förhoppningsvis den lokala ortsbefolkningen att känna oro för den främmande båten.

När jag ändå är inne på språkpolisområdet påminner jag gärna om följande:

Man bunkrar inte mat och toalettpapper. Det hamstrar man om det provianteras för lagerhållning.

Att bunkra är att fylla diesel. Bensin och vatten tankas. I kölskarpen förvaras konserver och dryck på plåt eller plastflaska. Glasflaskor kan vara olyckligt att lägga i kölskarpen eftersom kölsvinets uppstickande kölbultar kan krossa dem när båten rullar. Utrymmet heter alltså kölskarp. Kölsvin är ett längsgående förstärkningstimmer som kölen är bultad i.

När vi förtöjer båten gör vi det med en lina eller ett rep. Tampen är änden på linan, sluttampen. "Ge mig tampen" och du får änden på linan eller repet.

Ankrar vi på svaj fäller vi ankaret. Att kasta ankare är att lämna det till återvinningscentralen. Innan ankring angör vi kusten om vi kommer från havet. Sedan anlöper vi ankringsviken eller en hamn. Lägger vi till mot en klippa eller kaj förtöjer vi vid den.

Glad Påsk hälsar vi på DagensBåtliv.se!


Sweboats pressinformation angående Coronaviruset *Klicka vidare* 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Språkpoliserier GöranS 2021-02-25