VHF/SRC mars 2023

Seglarförbundet och Båtunionen går samman?
Av Text o bild: Lars W Gustavsson 2012-01-31


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.





Totalt 11 kommentarer « Visa hela artikeln
11. För- o nackdelar.
Av Lars-Erik Blomqvist Lyckeby 2012-03-06 17:18

Måste ställa frågan. Finns det inga nackdelar med ett samgående?
10. Bra att gå sammam
Av Birger Möller Södertälje 2012-02-14 14:40

Södertälje Båtsällskap behandlade frågan om samgående mellan Svenska Seglarförbundet (SSF) och Svenska Båtunionen (SBU) i syfte att skapa en effektivare och mer ändamålsenlig organisation i januari 2011. Per Göran Traung har utrett frågan för vår räkning och rekommenderar styrelsen att säga ja till förslaget. Under överläggningen framfördes enbart bifall till PG:s förslag.
Styrelsen beslöt
att svara ja enligt PG:s förslag.
9. Diffusa siffror, diffust syfte
Av Göran Persson Hallsta Båklubb 2012-02-12 22:39

I artikeln påstås att SSF har 126 000 medlemmar. Hur vet man det när det på SSF:s hemsida står att man inte har ett ordentligt medlemsregister. Det påstås dessutom ofta att SBU har 170 000 medlemmar. Vid Båtriksdagen 2011 angavs 155 135 medlemmar anslutna till SBU. Budgetförslaget från styrgruppen bygger på grundlösa gissningar. Hur kan man göra en budget för en organisation utan stadgar eller verksamhetsplan och utan att veta hur många medlemmar man kommer att få?
"Fler kappseglare - stark elit" har ett helt annat syfte än främjande av båtlivet. Gör om och kom igen med en seriös utredning om någon utanför entusiasternas skara tror att detta kommer att främja båtlivet. Risken är uppenbar att många klubbar som inte är intresserade av kappsegling kommer att lämna den nya organisationen
8. Ungdom båtlivets framtid
Av Lennart Runemo Saltsjö-Boo 2012-02-11 19:45

När SSF och SBU har gått samman så ger detta klubbarna bra möjligheter att fånga ungdomar för båtlivet.
De f d SBU-klubbarna kan drviva bra ungdomsarbete med läger och Optimistsegling.
Och seglingen får en större rekryteringsbas.
Ungdomar som lär sig båtliv kan nu vara med och tävla för "sin egen klubb"
Det är en bra chans för både f d SSF och SBU klubbar.
Det är bara att hoppas att de gråhåriga män som skall besluta om samgåendet verkligen vågar ge ungdomen en chans till båtliv.
Våga se framåt!
7. Samarbete ger starkare röst i de viktiga frågorna
Av Anders Sjöblom, Kalmar 2012-02-09 22:04

En frågas om bör diskusteras är att Sjöfartverket är affärsdrivande och ska leva på egna medel. Inom Sjöfartsverket agerar man också som om man drev ett aktiebolag och gör endast satsingar där direkt avkasning ges. Personligen ser jag därför stor osäkerhet för framtida farleder som inte används i den utsträckningen att yrkessjöfarten genererar tillräckliga inkomster. Dessa farleder är just de vi fritidsseglare använder tex hela E4:an Kråkelund-Landsort. En av alla frågor där samarbete stärker våra behov
6. Svårt att se medlemsnyttan med samgående
Av Ulf Littorin, Storfors båtklubb 2012-02-09 01:31

Nackdelarna med ett samgående mellan två organisationer med så helt olika intresseinriktning har inte beaktats av utredningsgruppen och medlemsnyttan har inte kunnat påvisas på tillfredställande sätt. Att SSF tappar medlemmar och anar svårigheter att finansiera sitt huvudintresse, elitsegling, är naturligtvis tråkigt men att SBU-klubbarna genom ett samgående ska rädda elitseglingens ekonomi utan att medlemsnyttan för båtlivets främjandefrågor kunnat påvisas kan vi i min båtklubb inte acceptera. Ett samarbete mellan SBU- och SSF-klubbar på lokal/regional nivå där så önskas och som kan ha olika utseende och inriktning i olika delar av landet är OK men inte en sammanslagning av de helt artskilda huvudorganisationerna.
Efter gemensamma diskussioner säger min båtklubb liksom de allra flesta SBU-klubbarna runt Vänern NEJ till ett samgående.

5. Samarbete inte sammgående
Av Torbjörn Käll, Mariestad 2012-02-08 09:31

Man behöver inte ett sammgående för att kunna samarbeta. I de frågor som berör båda organisationerna kan vi lika effektivt påverka genom samarbete. Med den struktur som föreslagits kommer små klubbarnas intressen försvinna helt därtill kommer en kostnads ökning på ca 40% då kommer vi att tappa många stödjande medlemmar.
Torbjörn Käll Mariestad
4. Våga ta steget!
Av Lennart Runemo, Stavsnäs 2012-02-07 16:22

Båtfolket bör verkligen ta chansen att tillsammans göra något bra. I en medlemssorganisation är det de som är aktiva som har inflytande. Jag tror att både vår idrott och båtlivet i allmänhet kommer att utvecklas mycket positivt om omduden på Seglardag och Båtriksdag vågar se framtiden i vitögat och med stor majoritet säger JA till ett samgående.
3. Gå samman !
Av Henn Avasalu, Södertälje 2012-02-05 13:25

Det är hög tid att samordna här.Nu när båtlivet mer än någonsin är föremål för attacker från allahanda myndigheter måste en stark organisation möta detta. Tyvärr sprack detta för ett gott antal år sedan med en liten marginal; vad jag kan minnas var det några klassförbund som torpederade alltsammans.
2. Angående samanslagningen mella SBU och SSF
Av Jan-Åke Sallermo, Söderköping 2012-02-05 12:14

I den artikekl som jag har läst, smutskastas SBU på ett mycket förolampande sätt. Det påstås bla att medlemsinflytandet är svagt och att det är en organisatorisk koloss.. Vilket kvalificerat dravel. Jag har aldrig varit med i en så stor organisation och på samma sätt känt att min röst betyder något. Risken för att mitt inflytande försvinner är mycket påtagligt i den jätteorganisationen som den centraliserade organisationseliten vill genomföra, utan att bry sig om våra enskilda medlemmars protester. Man kan anta att det kommer att bildas en liten klick högts upp i den tänkta organisationen som kommer att ha detta som födkrok och utan amvete, låta oss småmedlemmar betala deras förlustelser.. Utifrån min horisont, finns ingen som helst anledning till samgåendet och jag yrkar på ett blank avslag.
Jan-Åke Sallermo
1. Att ha mer att säga till om
Av Pertti Koivuaho, Bjästa 2012-02-02 13:10

Helt klart ska förbunden gå ihop. Verksamheterna påverkas inte och de olika särintressen kolliderar väl sällan? Sålunda kan det gemensamma förbundet sätta mer tyngd åt bådas krav.