VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Sjökort S57 till Seapilot kan bara hyras framöver

Seapilot för Android


Bengt Utterström 2014-02-25

Seapilot finns efter 1 mars även för Android. Tidigare har det bara funnits för iPhone och iPad samt Windows 8.
Seapilot finns efter 1 mars även för Android. Tidigare har det bara funnits för iPhone och iPad samt Windows 8.

Seapilot, det populära navigationsprogrammet för iPhone och iPad kommer nu även för öppna Andriod. Världspremiär blir det 1 mars på båtmässan Allt för sjön. Sjökorten till Seapilot, Sjöfartsverkets S57, kommer inte längre att kunna köpas. Endast ett hyresalternativ erbjuds användaren.

”Det är sedan länge ett starkt önskemål från våra kunder att vi ska kunna sälja Seapilot för Andriod”, säger Jens Johansson VD för Seapilot AB och fortsätter: ”Det här kommer att göra många glada som väntat troget på att få börja navigera med Seapilot på sina androidtelefoner och plattor. Vårt mål är att finnas tillgängliga på alla de stora plattformarna inom kort, nämligen Macmarket eller iOS, Windows 8 och nu Android.

 

Innan sommaren kommer Seapilot for Android att vara färdigutvecklad och likvärdig de andra plattformarna. Lägsta krav på operativsystem för Seapilot for Androidär Android 4.0.3. Enligt en undersökning från Statista 2013 står Androidtelefonerna för 80% av den globala försäljningen.

 

Endast hyra sjökort framöver
Seapilot ändrar sin strategi och det blir inte längre möjligt att köpa sjökort till Seapilot. Framöver går det endast att hyra sjökort på årsbasis.


Den som sedan tidigare köpt Seapilot med sjökort till sin iPad får givetvis behålla sitt sjökort. De gamla korten går att uppdatera, men då blir det ett aktivt val enligt hyrmodellen. Hyrmodellen innebär att man betalar en årsavgift för att kunna använda Seapilot.


Priser inklusive uppdateringar under ett år

  • Tablett med 7 tum eller större skärm: Seapilot (programvaran) kostar 399 kronor (engångskostnad). Tillkommer sjökort för hela Sverige och de större sjöarna med 199 kronor per år.

  • För telefoner: Seapilot (programvaran) kostar 149 kronor (engångskostnad). Tillkommer sjökort för hela Sverige och de större sjöarna med 99 kronor per år.


När ett år har gått raderas sjökorten. Ett förslag är därför att köpa sjökort innan sjösättning på våren så att man inte riskerar att vara utan sjökort när halva semestern gått. Jens Johansson förklarar också att varje kund kommer i god tid att få en påminnelse om att det är dags att betala för ny årsperiod av sjökort.


Varför kan jag inte köpa sjökorten längre?
Frågan går till Seapilots VD Jens Johansson som förklarar det så här: ”Uppdaterade sjökort är en säkerhetsfråga. Sjöfartsverket gör ständiga sjömätningar. Kartografin för öar, små skär, grundflak med mera positioneras om med hjälp av satelliter och flygfoton. De flesta underlagen är fortfarande gjorda med vinkelmätning. Därför ligger många grundflak både 50 till 150 meter fel i våra skärgårdar och utmed våra kuster.


Allt fler navigerar med navigatorer idag och många underskattar problemen med kartografins brister och satelliternas noggrannhet. Dessa två måste stämma överens. Vi vill att våra kunder som använder Seapilot ska ha tillgång till den bästa kartografin som finns och det är den som Sjöfartsverket har i sina S57-kort. Och den förbättras ständigt. Därför vill vi att våra kunder ska ha det senaste. Det är helt enkelt en säkerhetsfråga. Med vårt nya arbetssätt kan vi förse våra kunder med uppdaterade sjökort. Förra året var det bara 10 % av kunderna som uppdaterade sina sjökort. Det innebär att 18 000 av våra 20 000 användare har gamla sjökort i sin Seapilot.


Sedan är det här ett sätt som handelssjöfarten alltid använt sig av och det appliceras nu också på fritidsbåtslivet. Både Danska och Norska motsvarigheten till svenska Sjöfartsverket är redan igång med samma hyresmodell när det gäller sjökort till fritidsbåtslivet.


Så bra sjökort som möjligt är A och O för säker navigering, säger Jens Johansson, VD på Seapilot AB.


Tror ni inte många fritidsbåtsägare, som har Seapilot, blir upprörda över att ni bestämmer åt dem när och hur de ska köpa sjökort, frågar jag Jens Johansson. ”Det finns säkert en och annan som inte gillar vår förändring, men vi är övertygade om att vi tänker rätt när vi kan förse användaren med så bra sjökort som möjligt. Dessutom har vi sänkt priset på sjökorten med 30 %”, avslutar Jens Johansson.


Läs mera *Klicka vidare*

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Köpa/hyra Seapilot Gösta Thorstrand, Göteborg 2015-07-22