VHF SRC-bok

På gång:
Vi besöker tillbehörsmässan METS i november.
Ny båtmässa i Åbo

Båtexpo i Åbo vittnar om finsk offensiv


Text & bild: Bengt Utterström 2015-11-09


Båtexpo är namnet på en ny inomhusbåtmässa i finska Åbo. Ett hundratal motorbåtar och två segelbåtar fanns att se. Av dessa visades ett tjugotal för första gången bland totalt 36 olika fabrikat. Finsk båtindustri är på offensiven och när jag går runt och frågar olika tillverkare får jag ofta höra att Sverige är deras mest betydelsefulla marknad. ”Vi säljer bra med båtar i Sverige, det är vår viktigaste marknad”, säger Raimo Sonninen, huvuägare i koncernen som tillverkar Bella, Flipper och Aquador.

Båtexpo är nordens enda inomhusbåtmässa under hösten. Tidigare fanns Skandinavien Boat Show i Stockholm i november, men den mässan är sedan ett antal år nedlagt. För fabrikanterna är det viktigt med en mässa på hösten så att köpare kan få sina båtar levererade till våren, säger flera utställare.


Finland har många båttillverkare jämfört med Sverige. På mässan kunde jag bara notera en svensk båt och det var aluminiumbåten Arronet.


Motorbåtar dominerar stort

I Finland registreras båtar. Trafi sköter registret och sett till årets första tio månader har det nyregistrerats 2 999 motorbåtar inklusive RIB-båtar (65 stycken). Antalet registrerade segelbåtar för samma period uppgår till 21. Antero Sundberg på Finnmaster säger att uppskattningsvis har 40 % av motorbåtarna aluminiumskrov.


Trender

Finska Busters Boats VD Juha Lehtola talar om fyra olika trender i båtlivet. Genomsnittsbåten blir större. Större blir även utombordsmotorerna. Varje båtmodell har en allt kortare livscykel. Buster L:s första version levde i 14 år. Nästa genereration L blev 6 år gammal och nu prestenteras den nya Buster L. Fjärde trenden är den att vi kunder frågar mera och vi vill ha mera service i vårt båtägande.


Bella, Aquador och Flipper

De tre kända fabrikaten Bella, Aquador och Flipper ägs av samma företag. Huvudägaren är Raimo Sonninen som egentligen började med tävlingar och flyg. Nu är det dock båtar för hela slanten. Företaget är störst bland båttillverkarna i Finland sett till omsättning, säger Sonninen. Över 1000 båtar tillverkas per år i 6 olika fabriker. Kopio är huvudorten för tillverkningen. Antalet anställda är 200, men som mest var de 380 anställda. Sverige är företagets viktigaste exportmarknad och i år har hittills ökningen varit över 60 % på svenska marknaden för deras del. I Finland ligger ökningen på 10 % för Bella-Veneet Oy. Bella, Flipper och Aquador säljs i 24 länder idag. Amerikanska Brunswick äger 36 % av företaget.

www.bellaboats.com


<span style=\
Två Bella-båtar hade världspremiär på torsdagen och det var hardtopbåtarna Bella 500 BR och 550BR.  Företagets huvudägare Raimo Sonninen (bilden) berättade att de sedan några år anlitar en norsk designer till sina tre varumärken.


Buster

Busterfamiljen blir bara större. E-serien kom för tre år sedan, men nya Buster Magnum E visades redan i Gustavsberg på Allt på sjön. L-programmet är uppfräschat och generation tre av L hade världspremiär i Åbo.

För Busters del säljs det bra med båtar i Norge och Sverige, men på den egna finska marknaden går det trögare.

www.buster.fi

Finnmaster presenterar Husky

Finska Finnmaster från Karleby i Österbotten, eller Astrum Vene OY som företaget heter, visade ett helt nytt program av aluminiumbåtar. ”Husky” är namnet på serien av tre båtar. Husky betyder hund. Av deras fem utställda båtar visades fyra för första gången. Finnmaster Pilot 7.0 är en ny hyttbåt avsedd mest för dagsturer, men har övernattningsmöjligheter. Toalett med tvättställ finns framför styrplatsen. Finnmaster tillverkar cirka tusen båtar per år. Minsta båten är fem meter och största är Pilot 8,0, cirka åtta meter lång. 


Husky finns för närvarande i tre olika modeller.
Husky finns för närvarande i tre olika modeller.


Finnmaster bygger även de större motorbåtarna Grandezza. Moderbolaget är Astrum Vene Oy. De säljer även Silver, Azimut och Chris-Craft med flera varumärken och driver hotellverksamhet. På bilden ses nya Finnmaster Pilot 7.0


Finnmasters största marknad är Norge följt av Sverige. Först på tredjeplats kommer den egna finska marknaden.

www.astrum.fi  

Kesko
Kesko är ett av Finlands största bolag och det är börsnoterat. Kesko äger bland annat K-Rauta som vi svenskar lärt känna på senare år. Ett av Keskos många dotterbolag är Konekesko som i sin tur har importen av Yamaha utombordsmotorer. För att säkra leveransen av utombordsmotorer är det viktigt för företagen som säljer sådana att också köpa ”akterspeglar”, det vill säga, motorimportörerna köper upp båttillverkare. Konekesko äger bland annat Yamarin och Suvi-båtarna. Suvi-båtarna känns igen genom att de är ”grovhuggna” på insidan. Ingen jämn ytfinish där inte. Keskos dominans bidrar till att det till exempel inte fanns någon enda Suzuki-motor på hela mässan.


TG-boats är fortfarande ett familjeföretag, men i Finland säljs de också via Konekesto.


www.konekesko.com


Särki boats

Jari Lähteenoja driver företaget Särki Oy med sin son. 30 till upp emot 50 båtar kan de hinna med under ett år.
Jari Lähteenoja driver företaget Särki Oy med sin son. 30 till upp emot 50 båtar kan de hinna med under ett år.

Bland de stora jättarna fann jag det lilla familjeföretaget Särki. Deras största båt är den nya styrpulpetsbåten Särki 480. ”Vi säljer bara båtar i Finland och det är jag och min son som står för tillverkningen”, berättar Jari Lähteenoja. Särki betyder mört och kunderna är främst de som gillar dagsturer i närområdet och att fiska.


www.särki.fi 


För 2 700 € blir kan man bli ägare till en uppblåsbar kajak från Hobie som framdrivs antingen med paddel eller tramprörelser med förtterna. www.eakoira.fi
För 2 700 € blir kan man bli ägare till en uppblåsbar kajak från Hobie som framdrivs antingen med paddel eller tramprörelser med förtterna. www.eakoira.fi

En finsk mässa utan bastu finns nog inte. Jag kunde konstatera att nu säljs färdiga stugor innehållande bastu, vilrum och poolbadkar.

Tillbehören var få på mässan. Det som fanns var mer av presentkaraktär.


Båtexpo i Åbo varade under fyra dagar. Mässledningen har gjort ett bra jobb som åstadkommit en ny båtmässa. Vi får hoppas att den lever vidare till nästa år.


Se film från mässan här *Klicka vidare*   

www.båtexpo.fi 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utComstedt Hydraulik mars 2021

DieselPower feb 2021

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten