VHF/SRC mars 2023
Båtbranschen mår bra

Allt på sjön i Gustavsberg igång efter 3 års pandemistopp


Text & bild: Bengt Utterström 2022-09-03

När mässan öppnade på fredagen kom genast många besökare och segelbåtsbryggan fylldes snabbt.
När mässan öppnade på fredagen kom genast många besökare och segelbåtsbryggan fylldes snabbt.

Båtbranschen mår fortsatt bra enligt Sweboat. Många ser dock mörka moln på himlen efter att räntor, el och bränslepriser stigit kraftigt. Leveranser av komponenter är fortfarande ett bekymmer. Bland nyheterna finns Linjett 39 och automatiska linrullen Yollina för bogsering av jollen.


 ”Mycket talar för att båtbranschen i år går mot nivåerna innan pandemin, det vill säga till 2019 års nivå”, säger Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat och fortsätter: ”Under 2020 och 2021 har många företag inom båtbranschen haft ökningar på 30 till 60 % i omsättning. Bränslepriser som ökat mer än 50 % på ett år har gjort att många stannar längre i gästhamnar och motorbåtsägarna kör långsammare.

 

Elpriserna är ett annat problem för tillverkarna. Det kommer att slå igenom på priserna på båtarna och tillbehören. Bränsleförsäljningen har enligt preliminära siffror sjunkit med cirka 20 % i volym i sjömackarna.

 

Tillverkarna har problem att få fram komponenter vilket har fört med sig att många tillbehör är kraftigt försenade i leverans. Det handlar främst om motordelar och elektronikkomponenter. Det blev något av ett tvärstopp när kriget bröt ut.

 

Tillbehörsförsäljningen sjönk i våras, men har tagit fart under sensommaren och början av hösten”, avslutar Mats Eriksson.

 

Båtmässan Allt på sjön i Gustavsberg har 240 båtar utställda varav 17 är segelbåtar. Bland nyheterna som sticker ut är Linjetts nya 39 fotare. Utseendemässigt och i interiören påminner segelbåten om de moderna segelbåtarnas design. Skillnaden ligger i kvalitén på bygget och att den ljusa inredningen är äkta ekfanér med massiva hörnstolpar och inte gjorda i laminat. Fullt utrustad hamnar prislappen på närmare 6 miljoner kronor.


Yollina för bogsering av jollen


Yollina är en bandrulle med inbyggd friktion. Den är till för bogsering av jollen. När farten ökar, ökar motståndet i vattnet och jollen släpas längre bak där den gör mindre motstånd. När farten minskar dras linan automatiskt in och jollen kommer närmare. Fördelen är att man minimerar risken att få linan i propellern och att avståndet jolle - dragande båt, anpassas automatiskt.

www.yollina.com

 

Flytande båtmässan Allt på sjön pågår till söndag 4 september i Gustavsberg, www.alltpasjon.se

 

 


Tipsa en vn Skriv ut