VHF/SRC mars 2023
15 till 17 november

METSTRADE tar revanch efter pandemin


Bengt Utterström 2022-11-01

METSTRADE är världens största mässa för båttillbehör.
Bild:METS IMAGE
METSTRADE är världens största mässa för båttillbehör.

METSTRADE i Amsterdam, världens största mässa för båttillbehör, börjar åter att bli lika stor som före pandemin. Över 1 400 utställare är anmälda från hela världen. METSTRADE hade stängt 2020 på grund av pandemin. Förra året, november 2021, var mässan åter igång, men i en rejält bantad version. Många montrar gapade tomma och utställningshallarna var färre. Allt pekar på att årets mässan blir en succé.

I år besöker vi igen METSTRADE. Vår medarbetare Jan Sköld, som är författare till boken Fritidsskepparen El, elektronik och nätverk ombord, kommer att skriva artiklar om båtelektronik här på DagensBåtliv.se . Det händer otroligt mycket inom detta område och Jan Sköld  kommer att ha fullt upp med att besöka montrar och delta på föredrag.

Ett föredrag som han redan planerat in är Get Ready for OneNet - The High-Bandwidth Marine Ethernet Solution handlar om OneNet-standarden som släpps nu och möjliggör en gemensam nätverksinfrastruktur för marina enheter och/eller tjänster på IPv6. Detta innebär att man kan skicka och ta emot NMEA2000 data över ett TCP/IP nätverk (Internet eller lokalt nätverk).


Ett annat seminarium är NMEA 2000 Field Applications. Det släpps nya meddelanden (PGNer) där NMEA 2000 gör att marina elektroniska komponenter och sensorer på fartyget kan rapportera status och styras från Multi Funktionsdisplayer, skärmar och datorer lokalt på fartyget eller på distans över internet.


Sedan kommer vi naturligtvis att leta nyheter inom navigation och säkerhet. Säkert dyker det också upp några intressanta nya prylar som vi gärna visar. Följ oss här på DagensBåtliv.se .

METSTRADE pågår 15 till 17 november.


Tipsa en vn Skriv ut