VHF/SRC mars 2023
Mera från Allt för sjön

Petestep båtbotten och plastgolv som ser ut som teak


Text & bild: Bengt Utterström 2016-04-01


Petestep är en ny bottendesign som finns på Yamarin 81 Day Cruiser. Flexiteek gör teakdäck som ser ut som teak om det inte varit för att passformen är lite för bra. Smart hylsa underlättar impellerbyte och docksurft.com förväntas vi båtägare lägga till listan över appar. Om det och annat handlar denna artikel från Allt för sjön om.

Allt för sjön tappade cirka 4,5 % av besökarna jämfört med året innan. Trenden är inte bra eftersom båtmässan över lag tappat i besöksantal under de senaste åren. Ett trenbrott rapporterades dock från Göteborg och Helsingfors. Där har besökstalen ökat med drygt 7 % i år. När det gäller Allt för sjön är siffrorna svåra att veta vad som är båtmässan och Vildmarksmässan eftersom dessa pågår samtidigt.

Petestep båtbotten

Yamarin 81 DC
Bild:webbild
Yamarin 81 DC

Yamarin 81 Day Cruiser med Petestep-botten var en av mässans intressantare nyheter. Day Cruisern är läckert designad. Den nya bottenformen uppges erbjuda köregenskaper som inte funnits på tidigare båtar. Enligt tillverkaren går båten mjukare i sjön och bränsleförbrukningen uppges vara lägre än båtar med traditionell botten. Detta tack vare att sprayflödet under båten åstadkommer en framåtdrivande och lyftade kraft som annars går förlorad utåt sidorna enligt tillverkaren.  Petestep är ett svenskt designbolag. Den som söker en ny Day Cruiser bör ta sig en titt på denna innan köp av ny båt. www.yamarin.com

Insättningsverktyg för impellrar


Martec har plockat fram ett smart insättningsverktyg för impellrar. Det är en hylsa som impellern läggs i och hela hylsan trycks sedan in i impellerhuset. Det ser enkelt ut och underlättar bytet. Det fungerar trots den utskjutande delen i impellerhuset eftersom hylsan är mindre i diameter än insidan av impellerhuset.
www.martec.se

Guiden är 15 millimeter för stor!


Skagerraks hamnguider är för stora för svenska bokhyllor. Än värre blir det ombord på båten. Den nya, nummer 8 i serigen som täcker sträckan Arholma - Landsort, riskerar att bli ett problem ombord. Den är för stor i formatet. Flygfoton och sjökortsbilder håller högsta klass, det bästa jag sett över området, men guiden är för stor. Den är större än en svensk pärm och ryms därför inte i våra bokhyllor utan omfattande ommöblering.

Märkligt att Skagerrak förlag inte lyssnade på Hydrographica i denna fråga. Om de gjort boken ca 15 millimeter kortare på höjden hade det inte varit något problem. Det utrymmet finns utan att kvaliten blir lidande. Tyvärr kommer säkert många att uppleva den för stor för att ha med i båten.

www.skagerrakforlag.no

XO 360 - helt öppen i aktern

Helt öppet i aktern. Den som vinglar till riskerar att ramla av och vågor akterifrån torde skölja rakt in. Säljaren upplyste om att de går att få en stängd akter till denna båt, men det ett tillval.
Helt öppet i aktern. Den som vinglar till riskerar att ramla av och vågor akterifrån torde skölja rakt in. Säljaren upplyste om att de går att få en stängd akter till denna båt, men det ett tillval.

XO 360 är en modernt designad finsk motorbåt för över 4 000 000 kronor. Den är så modernt designad att den är helt öppen i aktern. Personer som vistas på akterdäck riskerar att ramla av vid gaspådrag eller högre farter. En blåsig dag på havet kan vågor akterifrån skölja rakt in i båten som då snabbt vattenfylls. Märkligt att CE-reglerna inte satt stopp för denna öppna akterkonstruktion.

www.xoboats.fi 


Rupert på banan igen


Svenska ribbåttillverkaren Rupert har haft, liksom många andra båttillverkare, några tuffa år bakom sig. Nu är dock Rupert i full gång och visade ett imponerande program av sju ribbåtar på mässan.
www.rupertmarine.com

Flexiteek golvmatta ser ut som teak


Jag blev smått imponerad av Flexiteeks material för däck. Det ser ut som riktig teak utom på en punkt. Flexiteek är för rakt och jämt. Mitt öga tycker att ett teakdäck ser mera levande ut med dess ojämnheter. Bortsett från det är det mycket som talar för Flexiteek. Det är tätt, inga skruvhål och förefaller vara tåligare än vanlig teak. 

Flexiteek är ett vinylgolv i PVC som är UV-behandlat. Den slipade ytan ger träkänsla och det går att göra rent med högtrycksspruta eller sandpapper. Materialet har funnits sedan år 2000. Lite konstigt är dock att kostnaden att lägga ett Flexiteek är lika dyrt som ett traditionellt däck i teak.
www.flexiteek.se

Båtsamverkan


Det stjäls motorer och båtar för miljoner varje år. Ett bra sätt att hålla tjuven borta är Båtsamverkan säger Sjöpolis Aris Janisels. Tanken med Båtsamverkan är att göra alla båtägare uppmärksam på om obehöriga båtägare vistas på hamnområdet och på bryggor. Det är viktigt att märka sina båtar och motorer, ja även motordelar. Det kan ske till exempel genom DNA. Sedan finns det låsmuttrar till växelhus med mera.

Båtsamverkan *Klicka vidare*

Inte en mässa utan rostfria pinnar med krok på


Även årets upplaga av Allt för sjön hade sin rostfria pinne som underlättar bojtagning eller förtöjning mot land.

Catch Upp säljs av www.duomarin.se

Docksurf.com - tjäna pengar på att hyra ut båten i hamn

Via appen docksurf.com kan man hyra ut sin båt för övernattningar. Båten ligger på sin hamnplats i hemmahamnen och via appen kan man få övernattande turister som betalar för sig. Ett alternativ till hotell för dem. Båtägaren tjänar en hacka per natt. Innan anslutning bör man kontrollera vad försäkringen och båtklubben har att säga om denna form. Docksurf.com är garanterat inte den sista appen som vi båtägare förväntar oss att ta ställning till.
www.docksurf.com

Art - knives


Det är roligt när man på båtmässor träffar på det oväntade. Maihkel Eklund har specialiserat sig på att göra gravyer på vapen, små mammutbetar som är över 40 000 år gamla, muggar, knivar med mera. Fantastiskt hantverk och den som vill ha sin båt graverad på gevärspipan eller morgonkoppen med Scrimshow-teknik kan kontakta www.art-knives.com

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut