VHF/SRC mars 2023
Härliga goa Göteborgs Båtmässa

Utbildningsrederiet renoverar båtar och människor


Text & bild: Lars W Gustavsson 2019-02-07


Utbildningsrederiet renoverar båtar och människor. Ja – så står det på visitkortet som jag får av Bengt Johansson. Han sitter o pratar i telefon bakom ett bord fyllt av gamla båtbeslag, lanternor, gångjärn, halkipar och två begagnade Lewmar-winschar. Bordet är från början stäven på en däckad båt – bara en så´n sak.

”Jag behöver fler prislappar och mer . . . och fler  . . .” säger Bengt i telefonen och när jag väl får prata med honom så har han en hel del att berätta om verksamheten. De reparerar och renoverar gamla träbåtar, återställer båtarna till ursprungligt skick, tar vara på återbrukbara beslag som säljs vidare till andra som renoverar gamla båtar. Utbildningsrederiet har också ett nära samarbete med Göteborgs Skeppshandel och Marinskroten vad jag kan förstå.

 

På min fråga vad han vill ha för en av de begagnade Lewmarwinscharna svarar Bengt – ”en knapp tusenlapp är väl den värd?” Säkert är den det.  På min fråga hur verksamheten drivs svarar Bengt att han har ett antal unga och medelålders grabbar som är på väg att slussas ut i eller tillbaka till arbetslivet, samtidigt får de lära sig ett hantverk. Just nu har de totalrenoverat och fått klart en gammal seglande koster och Bengt söker nu nästa vårdande ägare.

 

På min fråga vad den kostar svarar Bengt – ”priset är inte det viktigaste, bara jag hittar en person som kan ta hand och vårda henne vidare – och f-n ta den som monterar på ett fult utbordarfäste eller något annat hemskt – då tar jag tillbaka henne direkt” säger Bengt med eftertryck.

 

Är du intresserad av båten? Maila Bengt på adressen: utbildningsrederiab@gmail.com .

 

Mer info om Utbildningsrederiet finns här: www.utbildningsrederi.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut