VHF/SRC mars 2023
Gratis hamnguider på Allt för sjön

Bokfynd på båtmässan Allt för sjön


Bengt Utterström 2019-03-04


Furusundsleden är en ny hamnguide med historiebeskrivningar och ett fyrtiotal hamnar redovisade. South Baltic Coast och East Baltic Coast är två hamnguider över hamnar från Tyskland och till Estland som är gratis på båtmässan. Helenborgs båtklubb torde vara Sveriges mest kända båtklubb. HBK fyller 100 år och har med anledning av det givit ut ett praktverk om klubbens båtar.


Furusundsleden - Hamnar, öar och ankring
Furusundsleden är ny guide som täcker kuststräckan Stockholm - Söderarm utmed Furusundsleden.

Furusundsleden innehåller ett 40 tal hamnar med flygbilder, sjökort och grafik. Till varje hamn finns detaljerade kartor för säker insegling och förslag på lämpliga ankarplatser. Alla hamnar har en "hur kul är det för barn i den här hamnen"-indikator som heter "Barn och bad." Furusundsledens hamnbeskrivningar börjar i Wasahamnen och slutar på Söderarm.

Varje hamn presenteras med två uppslag. Brixham förlag har gjort Furusundsleden med samma layout som de tidigare utgivningarna om Åland, Gotska Sandön och Öregrunds övärld.

I år är det 300 år sedan som ryssarna härjade runt i Furusundsleden och i norra Roslagen. Konstnären Olle Landsell har gjort illustrationer om hur tsar Peters trupper brände de olika delarna av leden 1719. Kerstin Benckert har författat de texterna. 

Hamnguider med historiska berättelser och bra sjökortsbilder med beskrivningar om var man bäst förtöjer är alltid värdefullt att ha ombord. Furusundsleden uppfyller dessa kriterier.

Furusundsleden - Brixham förlag. Bakom boken står Anders Hellberg, Kerstin Benckert, Peter Bergström och Olle Landsell.


Här kan du beställa Furusundsleden: www.brixham.se

Hamnguider över södra och östra ÖstersjönSouth Coast Baltic och East Baltic Coast är två projekt som är delfinansierade av EU. Utöver upprustning av hamnar och duschanläggningar med mera så ingår två hamnguider i projektet.

Den ena är i South Coast Baltic-projektet en hamnguide som täcker alla hamnar på Bornholm, i Pommern (norra tyskland), Polen, Kaliningrad och Klapeida i öst. Totalt är mer än 180 redovisade utmed kuststräckan. Guiden är på svenska.Den andra Sail in Estonia and Latvia täcker kuststräckan Lettland och Estland. Den är på engelska.

Hamnguiden har flygfoton, sjökortsbilder (endast Lettland), symboler för faciliteter och en kort beskrivning av sevärdheter och annan praktisk information.

Under pågående båtmässa Allt för sjön är dessa två hamnguider gratis och delas ut i monter C 03:29 och C 03:23. De ligger bredvid varandra.

Heleneborgs båtklubb 100 årHeleneborgs båtklubb fyller 100 år. En imponerande lång kaj är byggd utmed C-hallens långvägg. Där ligger ett 20-tal träbåtar förtöjda. Den som brukar flanera utmed Söder Mälarstrand känner igen sig. Till jubileet har HBK givit ut ett praktverk på 240 sidor över de träbåtar som finns i klubben. Varje uppslag har stora bilder i färg eller svartvitt. Till bilderna finns förklarande texter om båtarna, dess historia, vem som ritade och byggde med mera.

"Båtarna Heleneborgs båtklubb" är ett måste för alla nostalgiker och träbåtsentusiaster. Ett tips; boken är perfekt att ge bort som present!

Kan beställas här (ange namn och adress) kassor@heleneborgs.se

Tipsa en vn Skriv ut