VHF/SRC mars 2023
För mobil eller surfplatta

ORCA – ett nytt navigationssystem


Text & bild Jan Sköld 2023-02-13


Att se sjökort via en app är vi vana vid. Mindre vanligt är att det kommer nya sjökortsprogram. Ett av dem är relativt nytt och heter Orca. En separat GNSS-mottagare ingår.


Uppstickaren Orca utmanar med sin navigationsutrustning. Den består av en navigations-app, core- enhet med inbyggd GNSS mottagare och NMEA 2000 gränssnitt. Core-enheten kan monteras på mast eller på annan lämplig plats på båten. Appen kan köras på IOS eller Android mobiltelefon eller surfplatta. Anslutning sker enkelt via Bluetooth. De har en egen ruggad 10” display som klarar tufft väder och en ljusstyrka som ger tydlig bild i solsken.


I paketet följer det med kablage och T-koppling för att ansluta core-enheten till båtens befintliga NMEA 2000 nät. Om du inte redan har ett NMEA 2000 nät ansluter du den direkt till båtens elsystem via den medföljande kabeln. Det finns en säkring monterad på anslutningskabeln. 


Appen laddas ner via Appstore eller Google play. På displayen presenteras sjökort eller instrument. Den har också funktioner för mörkerläge, AIS, ankarlarm, väderinformation med radarbild, spår och rutter med mera. För seglare kan man lägga in fördefinierade polardiagram eller låta appen räkna ut Velocity Made Good (VMG) jämfört med True Wind Angel (TWA). Eftersom Core-enheten kan anslutas till NMEA 2000 kan den ta emot data från till exempel AIS mottagare och vindinstrument. AIS objekt kan också tas emot och visas med viss fördröjning via Internet utan separat AIS-mottagare.


Kartografin är i mitt tycke tydlig och detaljrik. Fyresektorer är tydliga och sjömärken visas som en miniatyr som överensstämmer med verkligheten. Man kan också visa en satellitbild för att lättare orientera sig i till exempel hamnar.


Tyvärr har jag inte kunnat testa produkten live på en båt, men skrivbordstestet tycker jag visar att Orca är en intressant och innovativ produkt och ett bra komplement eller möjligen en ersättare för de mer standardiserade navigatorerna.


Jan Sköld

Författare till Fritidsskepparens bok El, elektronik och nätverk ombord.
Se Sailon.se

 
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut
Kommentarer
1. Mycket lovande Eric Fuglseth 2023-02-24