VHF/SRC mars 2023
Många räknar med fler båtdagar

Allt tyder på ett ökat båtliv i sommar


Text & bild: Bengt Utterström 2020-05-13

Pite Rönnskär är en av norrlandskustens många fina hamnar. Varför inte segla norrut i sommar?
Pite Rönnskär är en av norrlandskustens många fina hamnar. Varför inte segla norrut i sommar?

Vi står inför en spännande båtsommar. Det mesta tyder på att vi inte kan resa utomlands och semestrar förläggs i Sverige. Det torde med all sannolikhet gynna båtlivet. Branschorganisationen Sweboat har gjort en undersökning och den visar på att fler vill hyra båt i sommar än tidigare år.

Blocket.se informerar i ett pressutskick om att begagnade båtar säljs fort denna vår.


Enligt Sweboat lockar ett båtliv med motorbåt fortfarande mera än ett liv i segelbåt. När det gäller båtar som hyrs är efterfrågan störst på beboeliga båtar. Enligt Sweboats undersökning planerar 67 % av svenska båtägare för fler båtdagar ombord i sommar.

 

Så här säger Sweboats VD Mats Eriksson om Covid-19 påverkan på båtlivet:

Båtbranschen verkar inte komma att påverkas negativt av Covid-19 på kort sikt, tvärtom så kan vi sammantaget förvänta oss en ökning i antalet båtspekulanter i sommar i förhållande till innan Covid-19 pandemin inträffade. Framförallt ser vi ett ökat intresse för att hyra båt i sommar och förhoppningsvis fastnar dessa personer för båtlivet. Undersökningen visar att Covid-19 inte antas ha någon signifikant påverkan på antalet köpspekulanter, däremot kan marinorna och båtbyggarna förvänta sig en större andel förstagångsköpare och nya typer av kunder i sommar. Det ser ut att bli en aktiv båtsommar 2020”, avslutar Mats Eriksson.  

 

En grossist, Mikael Andersson på Navinordic, konstaterar att det sålts mer bottenfärg och underhållsprodukter under våren än tidigare år. Hans gissning är att fler äldre båtar kommer i sjön denna säsong.

 

I ett pressmeddelande från Blocket.se konstateras att intresset för att köpa begagnad båt har ökat.

”Varje år säljs ungefär 100 000 båtar på Blocket - och intresset för att köpa båt är vanligtvis som störst i maj. Sökningarna på båtar till salu har ökat en hel del. De senaste 30 dagarna har sökningar på ordet 'båt' mer än fördubblats jämfört med samma period förra året (+175%). Över hälften (67%) av alla båtar som lades ut till försäljning i april var sålda inom en vecka. Även detta är mer än en fördubbling jämfört med föregående år, då 32% av båtarna såldes inom en vecka.


Tidigare har vi sett att det är många som söker på lyxbåtar och drömmer sig bort, men just nu är sökningarna mer realistiska och vi ser att enklare instegsbåtar är populära. Det är till exempel många som söker på Buster, som är en robust båt som kräver väldigt lite underhåll. En teori är att det tillkommer många nya köpare i sommar som inte haft båt innan”, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.


Fyra av tio motorbåtar säljs inom en vecka enligt Blocket.se

Hittills i år har ungefär fyra av tio (37%) av motorbåtarna sålts inom en vecka. För ett år sedan var siffran 30 %. Den mest populära (den som i högst grad säljs snabbast) är Buster - där nästan hälften av båtarna är sålda inom en vecka. Medianpriset på motorbåtar ligger på 90 000 kronor, vilket är 5000 kronor högre än förra året.


Den mest populära segelbåten är If, som i 33 procent av fallen såldes inom en vecka. Fler segelbåtar säljs inom en vecka nu jämfört med för ett år sedan. Medianpriset hittills i år är 100 000 kronor, för ett år sedan var det 98 000.


”Just nu är det verkligen säljarens marknad för båtar, och kanske speciellt de billigare båtarna som lämpar sig för någon som inte haft båt tidigare” avslutar Matilda Adelborg på Blocket.se.

 

De mest eftersökta motorbåtarna (april 2020, källa Blocket):

 1. Nimbus
 2. Yamarim
 3. Buster
 4. Ryds
 5. Uttern
 6. Flipper
 7. Hr
 8. Örnvik
 9. Bella
 10. Aquador

De mest eftersökta segelbåtarna (april 2020, källa Blocket):

 1. Maxi
 2. Bavaria
 3. Hallberg Rassy
 4. Maxi 77
 5. Maxi 95
 6. Najad
 7. Linjett
 8. Hanse
 9. Winga
 10. Omega

 

Presentkort med 50 % rabatt

För uthyrningsföretag med verksamhet utomlands ser säkert inte sommaren så roligt ut om inreseförbuden ligger kvar. Ett företag säljer presentkort i och erbjuder 50 % rabatt på priset vid senare uthyrningstillfälle. Ett sätt att förbättra likviditeten för företagen, men presentkort är också förknippat med risker för köparen. Går företaget omkull brukar presentkort bli värdelösa.

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut