VHF/SRC mars 2023
Gratis hamnböcker på båtmässan

South Coast Baltic och East Baltic Coast – EU finansierade gästhamnar runt Östersjön


Text & bild: Bengt Utterström 2020-02-24

Dessa hamnböcker över södra och östra Östersjöns kustområden finns att hämta gratis på båtmässan Allt för sjön.
Dessa hamnböcker över södra och östra Östersjöns kustområden finns att hämta gratis på båtmässan Allt för sjön.

South Coast Baltic och East Baltic Coast är namnet på två EU-finansierade Interreg-projekt för södra och östra Östersjöns kustområden från Tyskland till Polen, Litauen, Lettland och Estland. Hamnar har rustats upp, hamnböcker har producerats och dessa delas ut gratis på kommande båtmässa Allt för sjön i Stockholm/Älvsjö. Det ska till sommaren också vara möjligt att besöka ryska Kaliningrad. Visumansökan sker genom en app!

Det är bara under några årtionden som vi har på ett enkelt sätt kunna röra oss utmed södra och östra Östersjöns kustremsor. Tidigare höll den kommunistiska regimen länderna stänga för de som på ett enkelt sätt ville segla utmed kusterna och göra strandhugg i dessa farvatten. Visst, det gick att få visum och komma med fritidsbåt, men ytterst få såg någon större glädje i att färdas i dessa farvatten, ständigt militärt övervakade om vad man fick och inte fick göra.

 

Hamnarna var få. Kajerna var mera anpassade för marina- och handelsfartyg. Fritidsbåtar fanns inte i dessa länder för de kunde ju då ha varit ett sätt för befolkningen att fly till ett annat land över havet. Det ville inte den diktatoriska kommunistregimen veta av. 
Sedan några år tillbaka har EU satsat stora pengar i hela kustregionen och fritidshamnar har byggts med tillhörande service som toatömning, vattentankning, bränsle, toaletter, duschar med mera.

Byar och städer utmed kusten har också rustats upp sedan länderna blev fria för knappt 30 år sedan.

 

Interregprojekten South Coast Baltic och East Baltic Coast har kartlagt hamnar och gjort hamnbeskrivningar över området. De beskriver insegling, var man förtöjer och vilken service som finns i området. Vidare finns tips på sevärdheter och historiebeskrivningar. Den tjocka hamnbeskrivningsboken ”Guide över gästhamnar” är till största delen på svenska och delas ut gratis på kommande båtmässa Allt för sjön. Över regionen Klaipeda i Litauen finns en gästhamnsbok på engelska. För den som vill färdas längre norrut finns motsvarande hamnböcker för Lettland och Estland. Även i deras monter delas hamnböcker och kartmaterial ut gratis. Enligt uppgift är det dock sista året som de är gratis. 


Segla till Kaliningrad

Mellan Litauen och Polen ligger ett litet hemlighetsfullt område med ryska staden Kaliningrad. Från och med i sommar ska det vara möjligt att få segla dit. Visumansökan sker genom en app som laddas ned. Enligt uppgift tar det rätt lång tid att fylla i alla uppgifter som krävs för ett visum. Ett tips är att ha passet tillhands när man fyller i ansökan. Det får tidigast ske 20 dagar före man tänker åka dit och senast 4 dagar innan. Visumet gäller i högst 8 dagar.

 

De båda montrarna ligger bredvid varandra i början av C-hallen om man kommer från huvudentrén.  South Coast Baltic har monternummer C 04:24 och East Baltic Coast har nummer C 03:29.

 

Här finns mera information:

 

South Coast Baltic *Klicka vidare*

 

East Baltic Coast *Klicka vidare*

 

 Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 

 

 

 

 

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut