VHF/SRC mars 2023
Båtbyggaryrkets första gesäll

Gesällbrevsutdelning på Allt för sjön


Pressinfo Allt för sjön 2015-03-07


Andreas Tjulander nobbade Blå Hallen i Stockholms Stadshus. För honom var den rätta platsen att ta emot sitt Gesällbrev på båtmässan Allt för sjön. Sagt och gjort, i lördags mottog han sitt efterlängtade Gesällbrev. Gesällarbetet har bestått av renovering av en Pettersson båt. Över 3000 timmar har Andreas lagt på båten som stod utställd vid ingången till C-hallen.

På Runda scenen i Classic Boat Show blev det högtidligt värre när Andreas Tjulander tog emot sitt Gesällbrev. Andreas Tjulander är första elev med inriktning båtbyggaryrket och renovering. Utdelare var Johan Sterndal, VD för Stockholms Hantverksförening. Andreas fick även silvermedalj eftersom han nådde betyget 4,5 av 5.


Utdelning av Gesäll- och Mästarbrev är en fin hantverkstradition som utdelats i Blå Hallen i Stockholms stadshus sedan 1951. Men gesällen får själv välja plats och Andreas Tjulander valde att det ska ske på båtmässan Allt för sjön.

­

”Jag kan inte tänka mig en bättre plats att få mitt Gesällbrev på, än mitt bland 400 båtar. Det är i min rätta miljö och det är ju inte dumt att många inom båtbranschen ser att jag får brevet. Det kanske kan ge jobb också” säger en glad Andreas Tjulander.


"Båtbranschen har svårt att hitta yrkeskunnigt folk, så det känns extra roligt att Andreas valt Allt för sjön som plats att få sitt Gesällbrev och att vi får äran av att både visa upp Andreas, som en yrkesskicklig båtsnickare och att lyfta fram den här utmärkelsen", säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.


Anders studieväg fram till Gesällbrevet:

  • Södertörns fria Hantverksgymnasium 2003-06 - inriktning hantverk/möbelsnickeri

  • Skeppsholmens folkhögskola, båtbyggeri 2008-10. Andreas byggde bland annat en kopia av en kravellbyggd segelkanot från 1885 ritad av konstruktör Carl E Smith

  • Lärling (Hantverksakademin) mellan 2010-2012 hos Stockholms Båtsnickeri, Saltsjöbaden med handledare Andreas Milde, där flera omfattande arbeten genomfördes.

  • Under de senaste åren har Andreas genomfört en omfattande renovering av en Petterssonbåt från 1925. Detta arbete har Andreas gjort parallellt med sitt arbete på Stockholms båtsnickeri. Hela båten har plockats isär och bland annat är botten helt ny.


Gesällbrevet ska ses som hantverksyrkenas grundläggande kompetensbevis och får utfärdas till den som genomfört ett väl dokumenterad hantverks/yrkesutbildning och genomfört gesällprov enligt branschens provbestämmelser, godkända och fastställda av Sveriges Hantverksråd. Gesäll- och Mästarbrevsutdelning är ett samarrangemang mellan Stockholms Hantverksförening och Företagarna Stockholms stad.

 

Här kan du läsa mera om Gesäll- och Mästarbrev *Klicka vidare*

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut