VHF/SRC distanskurs
Fin, men anonym hamn i inloppet mot Mariehamn

Kobba Klintar är en före detta lotsplats på Åland


Text & bild: Bengt Utterström 2012-09-07

Kobba Klintar är Mariehamns kända angöringsmärke. Det gamla lotshuset, till höger, är ombyggt till ett café som har öppet sommartid. Det nya karakteristiska lotshuset byggdes 1910. Båken till vänster är byggd 2012.

Kobba Klintar är Mariehamns kända angöringsmärke. Det gamla lotshuset, till höger, är ombyggt till ett café som har öppet sommartid. Det nya karakteristiska lotshuset byggdes 1910. Båken till vänster är byggd 2012.Kobba Klintar utanför Mariehamn har tjänstgjort som lotsplats i 110 år. Det gamla lotshuset är ett säkert angöringsmärke. 1972 lades lotsverksamheten ned. Nu sköter föreningen Kobba Klintars vänner om hamnen och husen. En pärla som är väl värd ett besök på väg mot Åland.


Kobba Klintar är ett av Ålands många fina smultronställen som numera är tillgängligt för allmänheten. Den gamla lotsplatsen lever igen och nu är farleden in mot hamnen prickad. Bra är det, det är inte stort manöverutrymme i den trånga leden.

Sommartid finns här ett café. Den nybyggda båken är också en konferenssal.


Historik

För att Mariehamn, som grundades 1861, skulle kunna utvecklas väl med handelssjöfart behövdes lotsar för att hjälpa fartygen att anlöpa staden. En lotsstation byggdes på Kobba Klintar samma år. Alla som åkt till Mariehamn har säkert sett det gamla lotshuset som står som en vit sockerbit i inloppet vid Marhällans fyr. Kobba Klintar är en utpost i SV sett från Mariehamn.

I 110 år tjänstgjorde lotsar på ”Klintarna”. Lotsarna var även ansvariga för utprickningen av grunden in mot staden. Sedan 1972 är lotsverksamheten flyttad till Mariehamn.


Nybyggd båk

På bergets topp står alltjämt en konstnär och målar. Under staffliet syns Marhällans fyr.
På bergets topp står alltjämt en konstnär och målar. Under staffliet syns Marhällans fyr.

Genom föreningen Kobba Klintars vänners aktiva arbete och EU-stöd bevaras och underhålls byggnaderna. En ny båk har byggts i år där den gamla stod. Den gamla revs 1954 då den inte längre ansågs behövas. Det nya lotshuset var något större än gamla båken och det visade sjöfarare var leden in mot Mariehamn börjar.

Den första båken målades vit. Sedan målades den röd. Den nya är vit, men eftersom lotshuset också är vitt hade det kanske varit bättre att göra båken röd. Då hade den synts bättre en mulen dag. Den vita båken syns dåligt mot grå himmel, men lyser fint en solig dag vilket även lotshuset gör.

Tidigare fanns en handdriven mistlur på ön som brölade när det var dimma eller nedsatt sikt.

Renoverad hamn på Mariehamns stads bekostnad

Hamnen har två stora pirarmar byggda av granitblock. I bakgrunden skymtar Mariehamn.
Hamnen har två stora pirarmar byggda av granitblock. I bakgrunden skymtar Mariehamn.

Det finns två hamnar. Den större byggdes på 1930-talet och ligger något norr om den lilla och grunda hamnen. Den grunda är numera endast för små båtar med aktersnurra. Den större är renoverad 2007.

De bärande träpålarna höll på att ruttna sönder. Alla granitblock lyftes bort och nya fundament byggdes. Idag är det en fin och skyddad hamn som har ett djup på mer än 2 meter.

Insegling

Lämna inte enslinjen. Några sidomärken gör anlöpet av hamnen tryggare. Här går vi på SV kurs mot hamnen.
Lämna inte enslinjen. Några sidomärken gör anlöpet av hamnen tryggare. Här går vi på SV kurs mot hamnen.

Från Ålands hav går man stora leden mot Mariehamn. Passera fyren Marhällan med Storlandet på styrbord sida. Anlöp från norr. Det finns en enslinje och man ser piren. Enslinjen är trång och tillåter inga utvikelser.

Lita på den, vårt digitala sjökort stämde inte med var stenarna låg. Tittar man enbart på papperssjökortet vågar man inte gå in. Det är prickat med gröna och röda sidomärken. Eftersom vi går mot hamnen har vi de gröna på styrbords sida och de röda om babord.

Angör man kusten från söder går det också en led öster om Kobba Klintar. Gå med Österlandet på babord sida och anlöp från norr.

Vid piren gör vi en kraftig styrbordsgir och genast är vi i hamnbassängen. Vi förtöjde två gånger långsides i de båda pirarnas yttre delar. Vi svängde runt i bassängen och med våra 1,7 meters djupgående var det inga problem.

Om någon båt är på väg ut, låt den gärna gå före och vänta på djupt vatten innan du går upp emot första pricken.

Här finns en samling av exotiska hamnar och naturhamnar på Åland. *Klicka vidare*

*Kobba Klintars vänner” *Klicka vidare*

Se också våra andra artiklar om Åland:

”Lilla Båtskär, Nyhamn, har ett hisschakt som riktmärke”
och
”Hallå Åland, det är dags att bjuda tillbaka” under kategorin Reportage.

Har du några tips om Åland utöver de som nämns i turistbroschyrer, tipsa oss gärna. För publicerade bidrag sänder vi dig ”Nautisk Uppslagsbok” som tack.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utDieselpower feb 2019

Ultra marin ankare feb 2020

RadarbokenSSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten