VHF/SRC mars 2023

Firade med saft och bullar

Sven Yrvind har fyllt 75 år


Bengt Utterström 2014-04-22


Sven Yrvind fyllde 75 år den 22 april. Sven Yrvind är den ende svensk som konstruerat och byggt riktigt små båtar och sedan seglat på de stora oceanerna med dem. Flera gånger dessutom. För närvarande bygger han en båt som kan liknas vid ett ägg med tre meters längd. Med den ska han kappsegla jorden runt. Starten har redan gått men det bekymrar inte Sven Yrvind. Sven räknar med att vinna tävlingen!

Sven Yrvind har blivit världskändis tack vare sina seglatser i små båtar. Båtarna "Bris" torde de flesta känna till. Sven bygger båtarna själv för då vet han att ingenting går sönder. Segel och rigg är små. Fart har inte varit Svens grej. "Man kommer ju fram ändå så småningom." Eller som Sven skrev i någon av hans böcker: "Jag förstår inte de som seglar omkring i stora båtar. Så fort de kommer i hamn så sätter de igång med reparationer och underhåll. Jag förtöjer och njuter av livet i land."

Med denna tre meter långa båt ska Sven Yrvind kappsegla non-stop jorden runt. 600 dagar beräknas seglingen ta.
Med denna tre meter långa båt ska Sven Yrvind kappsegla non-stop jorden runt. 600 dagar beräknas seglingen ta.

Kommande kappsegling är väldigt speciell. Det handlar om att segla jorden runt non-stop i en tre meter lång båt. Starten har gått, men ingen var på plats. Sven Yrvind tror ändock att han vinner tävlingen. Just nu bygger han på sin båt i Västervik. Den kommer att innehålla 100 kilo böcker och 400 kilo proviant som ska räcka för den 600 dagar långa seglatsen. Farbror Sven gillar att kämpa och lösa problem.

Alla var inbjudna

Så här sa Sven Yrvind i sin inbjudan till födelsedagskalaset: "Tisdag 22 april fyller jag 75 år. Det ska bli roligt. Då bör tjatet om att "När du blir äldre kommer du att sluta med de här galenskaperna. Då kommer du att skaffa dig ett ordentligt jobb och inte fara omkring som en dåre på haven i en leten båt" att avta.
Medborgare, bröder och systrar här på jorden, ni med positiv inställning till långfärd i små båtar: Ni är välkomna till min verkstad på Baumansgatan 4 i Västervik den 22 april, 16:00 till 18:00, för att ta del av pågående projekt: byggandet av en tre meter lång båt avsedd för jorden runt-segling non stop. Saft och bullar kommer att serveras.
Ta inte med blommer eller andra föremål, det blir bara pinsamt.
Före 16:00 kommer jag att bygga båt. Efter 18:00 blir det gymnastik och sedan fortsätter jag att skriva på en ny superintressant bok fram till midnatt."

Nautiska förlaget gratulerar


Nautiska Förlaget gratulerar Sven Yrvind genom att sälja boken "Den unge, den gamle och havet" till specialpris. Här kan du beställa ett exemplar. *Klicka vidare* 

Självklart ställer vi på DagensBåtliv.se oss gärna i kön för att få gratulera farbror Sven Yrvind denna dag!

Läs mera om Sven Yrvind och hans liv på hans egen webbsia www.yrvind.com


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut