VHF/SRC distanskurs

På gång:
Det skrivs fortfarande bra böcker om seglatser och sjöliv. Några av de senaste finns i kategorin "Nautiska böcker" i vänstra menyraden. Fyll på skeppsbiblioteket till sommaren.
Räddade i sista stund

Födelsedagsfest slutade i dramatik


Bengt Utterström 2014-07-03

Ing-Marie och Matts Nordenskiöld berättar om sin dramatiska upplevelse från Stockholms ytterskärgård.
Bild:SSRS
Ing-Marie och Matts Nordenskiöld berättar om sin dramatiska upplevelse från Stockholms ytterskärgård.

De låg för ankare och börjar dragga. I den hårda vinden går de på grund och båten börjar slå mot klipporna. Födelsedagsfesten slutade i katastrof. Regnet öser ned. Det är mörkt. Sjöräddningen får larmet och rycker ut. I sista stund räddas de tre ombord. Se dokumentärfilmen och följ de inblandades egna berättelser. Länken till filmen är i slutet av artikeln.

Sjöräddningssällskapet SSRS har gjort en dokumentärfilm kring ett verkligt fall. Vi får följa Ing-Marie och Matts Nordenskiölds och deras kamrats dramatiska upplevelse.

Direkt från SSRS:
En segelbåt går på grund i hårt väder och riskerar att slås sönder mot klipporna. Det handlar om minuter. Räddaren och de räddade möts och berättar om den dramatiska natten i storm och mörker.

Ur larmrapporten: ”19 augusti 2011: Hallskär, Stockholms ytterskärgård. Segelbåt på grund i hårda vindar. Stor risk att båten slås sönder mot klipporna. Larm inkommer till RS Dalarö klockan 21.59. Räddningsbåt Rescue Björn Christer lämnar kaj med fem mans besättning”.

- För många som blir räddade till havs är det en väldigt stark upplevelse. Vi vill med filmen förmedla den känslan och berätta om hur ett räddningsuppdrag faktiskt kan gå till, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Filmen spelades in i Stockholms skärgård tillsammans med de frivilliga sjöräddare från RS Dalarö som ryckte ut på larmet under olycksnatten. Även den räddade familjen deltar.

- Vi är väldigt tacksamma för att de drabbade har valt att ställa upp i filmen. Det är inte helt självklart att berätta om sådana här händelser i tv, men vi tror att deras berättelse kan skapa medvetenhet om vikten av en fungerande sjöräddning, säger Niklas Jendeby.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med 2000 frivilliga sjöräddare, beredda att rycka ut dygnet runt längs den svenska kusten och i de stora sjöarna. Sjöräddningssällskapet deltar i 70 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan bidrag från staten.


Filmen ser du här *Klicka vidare*

DagensBåtliv.se stöder Sjöräddningssällskapet. Bli medlem du också: www.ssrs.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för och efternamn samt bostadsort.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utNavinordic maj 2020

Dieselpower feb 2019

Comstedt mjukstängande lock

Ultra marin ankare feb 2020

Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten